Новоизбраните президент и вицепрезидент на Република България Румен Радев и Илияна Йотова ще положат клетва пред Народното събрание на 19 януари. Информацията е публикувана на интернет страницата на парламента.

Румен Радев и Илияна Йотова ще положат клетва пред парламента в присъствието на Негово Светейшество патриарх Неофит.

В пленарната зала ще прозвучат националният химн и химнът на Обединена Европа. След това Румен Радев ще направи първото си обръщение пред Народното събрание.

Заседанието на парламента ще бъде от 10.00 часа и ще се предава пряко по Българската национална телевизия и Българското национално радио.

На церемонията са поканени да присъстват президентът Росен Плевнелиев, вицепрезидентът Маргарита Попова, министър-председателят в оставка Бойко Борисов, министрите от кабинета в оставка, членовете на Конституционния съд, председателите на ВАС, ВКС, ВСС, главният прокурор, представители на дипломатическия корпус, на държавни институции, на регистрираните в България вероизповедания. Представител на гвардейска рота ще посрещне официалните лица пред централния вход на парламента.

Протоколът предвижда председателят на Народното събрание Цецка Цачева ще прочете решението, с което ЦИК обявява Румен Радев и Илияна Йотова за избрани за президент и вицепрезидент на България.