Партньорство между България и Гърция в сферата на сигурността и увеличения миграционен натиск към Европа, обсъдиха днес в Атина държавният глава Румен Радев и министър-председателят на Република Гърция Кириакос Мицотакис.

Двамата бяха единодушни, че отчетеното засилване на миграционните потоци в Югоизточна Европа изисква общи усилия от страна на засегнатите страни и своевременна реакция и подкрепа от страна на Европейския съюз за охраната на външните европейски граници.

Радев подчерта, че ЕС трябва да изработи план за действие в случай на рязко увеличение на миграционния натиск по сухопътните граници на съюза и България и Гърция следва да обединят усилия в тази насока.

Радев зове да обединим усилия с Гърция за реформа на политиката на ЕС за мигрантите

Радев зове да обединим усилия с Гърция за реформа на политиката на ЕС за мигрантите

За справяне с миграционния натиск към Европа

Двете държави споделят отношения на стратегическо партньорство и ще продължат да задълбочават сътрудничеството си в областта на отбраната, е общата позиция на Румен Радев и Кириакос Мицотакис.

Двамата постигнаха принципно съгласие ВВС на България и Гърция да си сътрудничат и за охраната на въздушното пространство на Северна Македония.

Те ткроиха като общ приоритет укрепването на стабилността и сигурността в Югоизточна Европа, които изискват продължаване на подкрепата за европейската перспектива на страните от Западните Балкани, при изпълнение на критериите за членство и необратимост в процеса на развитие на добросъседски отношения в региона.

Гърция подписа договор за охрана на северномакедонското небе

Гърция подписа договор за охрана на северномакедонското небе

Историческо послание, както по същество, така и по символика, обясняват от СИРИЗА

Енергийната диверсификация, строежът на междусистемната газова връзка между България и Гърция и транспортната свързаност в региона, също бяха сред акцентите на разговора. Радев и Мицотакис обсъдиха и възможността българската страна да участва в бъдеща приватизация на пристанището в Александруполис.

На срещата е коментирана и ескалацията на напрежение в Близкия Изток и е споделена обща позиция за намирането на мирно решение на кризисната ситуация.

Българският президент е на работно посещение в Гърция за участие в срещата на върха на държавните глави от групата "Арайолуш", която ще се проведе утре в Атина.

Пентагона иска пристанището на Александруполис

Пентагона иска пристанището на Александруполис

Планове на САЩ за Балканите