Президентът на Република България Румен Радев проведе телефонен разговор с германския си колега Франк-Валтер Щайнмайер, съобщават от пресцентъра на президентството. Двамата са обсъдили различни теми сред които са последиците от войната в Украйна, сигурността в Европа и евроинтеграцията на Западните Балкани.

Българският държавен глава оцени високо предприетите дипломатически действия от страна на Германия и на президента Франк-Валтер Щайнмайер, насочени към деескалация на конфликта в Украйна. Радев изтъкна и нуждата от предприемане на бързи действия за предотвратяване на продоволствена криза в близки до Стария континент региони, произтичаща от спрените доставки на зърно от Русия и Украйна.

Румен Радев и Франк-Валтер Щайнмайер дискутираха и европейската интеграция на страните от Западните Балкани. Българският президент потвърди подкрепата на страната ни за започването на преговорния процес за членство в ЕС за Албания. Държавният глава подчерта, че е в интерес на стабилността на Обединена Европа е всяка страна кандидат за член на ЕС да отстоява европейските ценности.

Радев очаква категорични резултати от страна на Република Северна Македония в тази насока, преди да даде съгласието си за започване на преговори.

Румен Радев и Херо Мустафа обсъдиха РС Македония и Ф-16

Румен Радев и Херо Мустафа обсъдиха РС Македония и Ф-16

Срещата бе в сградата на президентството