България да постави на следващото заседание на Съвета на ЕС въпроса за приемането на общ европейски план за действие в случай на внезапно увеличение на миграционния натиск по външните европейски граници. Това е поискал държавният глава Румен Радев по време на срещата си с министър-председателя Бойко Борисов, с представители на правителството и на службите за сигурност, които го информираха за резултатите от заседанието на Съвета по сигурност към Министерски съвет. Припомняме, че непредвидено официално Съветът се премести от Министерски съвет в сградата на президентството.

Румен Радев е припомнил, че искане за приемане на такъв оперативен план е внесено в Съвета на ЕС от него още през 2017 г., а и беше обсъдено на срещата на върха на президентите на парламентарни републики от Европейския съюз на 11 октомври т.г. в Атина.

Борисов зове Брюксел да спре с нападките към Турция

Борисов зове Брюксел да спре с нападките към Турция

По думите му никаква ограда и лагери не могат да спрат мигрантите

По време на срещата на "Дондуков" 2 беше обсъдена ескалацията на напрежение в региона на Близкия Изток, както и предприетите от отговорните институции мерки за охрана на границата и за безопасността на гражданите, съобщават от пресцентъра на президентството. Представителите на службите за сигурност са уверили държавният глава, че няма пряка заплаха за сигурността на страната, но ще продължат да следят внимателно развитието на ситуацията.