България очаква ръководството на РС Македония за активен двустранен диалог на високо равнище. Надеждите са в него да бъдат разрешени спорните въпроси в двустранните отношения.

Това стана ясно след срещата на президентите на България и на Германия - Румен Радев и Франк-Валтер Щайнмайер, на която те обсъдиха средата на сигурност в съседни на ЕС региони и европейската перспектива на Република Северна Македония. Информацията е от прессекретариата на държавния глава.

Денко Малески: Разделяне на РСМ и Албания по пътя към ЕС носи риск за целостта на Македония

Денко Малески: Разделяне на РСМ и Албания по пътя към ЕС носи риск за целостта на Македония

Радикализиране на албанската общност...

Радев и Щайнмайер се срещнаха в Страсбург.

По време на разговора Румен Радев изтъкна, че югозападната ни съседка следва да покаже европейска зрялост и уважение към ценностите на ЕС. Това ще стане ясно с конкретни действия за преустановяване на езика на омразата към България в учебниците по история, държавните и научни институции, в публичните медии, за преустановяване на фалшификациите на българското културно-историческо наследство и особено за спазването на правата на своите граждани, които открито изразяват българската си идентичност.

Въпросът за присъединяването на България към Шенгенското пространство, за което страната ни е постигнала техническа готовност още през 2011 г., също бе поставен от президента Румен Радев по време на срещата. Двамата държавни глави бяха единодушни, че Европейският съюз следва да бъде много по-активен в търсенето на мирно и устойчиво решение на кризите в съседните региони, които са причина и за увеличения миграционен натиск към Европа.

Радев иска конкретни резултати от диалога с РС Македония

Радев иска конкретни резултати от диалога с РС Македония

Дневният ред на отношенията между София и Скопие не трябва да е подвластен на външни влияния