По време на Европейския форум във Вахау, президентът Румен Радев заяви, че в контекста на войната в Украйна страните от ЕС и НАТО трябва да предприемат всички мерки за гарантиране на сигурността на европейските граждани.

Той подчерта необходимостта от солидарност и ефективно сътрудничество в отговор на заплахите за сигурността в региона. Президентът Радев изрази своята убежденост, че силна и обединена Европа е от съществено значение за справянето с текущите предизвикателства и за защитата на мира и стабилността в Европа.

Също така, държавният глава подчерта, че недопускането на България и Румъния в Шенгенската зона няма да направи Европа по-силна и сигурна. Той подчерта важността на присъединяването на двете страни към Шенген, като държави от първа линия на европейската граница, за ефективното реформиране на Шенгенската система и съвместните усилия с другите държави членки.

"Напълно разбираме, че Шенген е чувствителна тема за австрийското общество и не съм тук да лобирам, а за да заявя, че България пази по най-добрия възможен начин границата от 300 км., която се явява външната на ЕС", посочи държавният глава. Той отбеляза, че страната ни е финансирала с национални средства защитата на границата, като е мобилизиран значителен човешки ресурс, включително военнослужещи, да охраняват границата в труднодостъпните терени. За миналата година миграционният натиск е нараснал 4 пъти, но страната ни отчита сериозно намаляване на броя на излезлите от страната мигранти.

Президентът Радев изрази благодарност на Австрия за подкрепата в борбата с нелегалния трафик и охраната на границата.

Канцлерът на Австрия, Карл Нехамер, също изрази силната си подкрепа за България и заяви, че Европейският съюз е допуснал голяма грешка, като остави България да се справя сама с охраната на външната граница с Турция. Нехамер подчерта необходимостта от по-силна подкрепа за България в борбата срещу нелегалната миграция, тъй като страната е на първа линия в тази борба.

Румен Радев загрижен от "сериозния проблем" на Русия

Румен Радев загрижен от "сериозния проблем" на Русия

Заради "въвлечени и потенциални военни действия на територията на Русия"