Промяната към по-добро е възможна, когато сме единни в отстояването на свободата, справедливостта и равенството пред закона. 

Това заяви президентът Румен Радев в Пловдив по време на честванията от 135 години от Съединението.

Той подчерта, че днешната дата е една от най-скъпите в историята ни, защото сме показали какво можем да постигнем когато сме обединени.

Президентът отказа да прави политически коментари относно сблъсъците на протестите, но заяви, че всеки българин трябва да осмисли своята отговорност спрямо единението.

Най-вече политическата власт трябва да преосмисли тези сблъсъци, защото е отговорна за тях, добави Радев. 

Нужни са дела в благото на българските граждани, а не на определени политици, партии и олигархични кръгове, отбеляза още президентът.

Преди това президентът посети село Брестовица, където откри паметна плоча на Апостола на свободата.

Карачанов призова Радев и Борисов да седнат заедно на кръгла маса

Карачанов призова Радев и Борисов да седнат заедно на кръгла маса

Той е категоричен, че България няма нужда от вътрешна война

"135 г. ни делят от съдбовния 6 септември, когато българинът взе в свои ръце съдбата на родината си. Това събитие не беше дело на външни сили, на политически пазарлък, това беше народно дело, победа на българския характер и свободолюбие, дело на шепа храбреци", заяви държавният глава.

Зад тяхната дързост да предизвикат великите сили да изправят горда България, застана като стена целият български народ, добави Радев.

Дейците на Съединението придадоха истински смисъл на мисълта на Левски, че трябват дела, а не думи, отбеляза още държавният глава.

Борисов: Справедливост и по-добро бъдеще не се постигат с вдигнат юмрук
Обновена

Борисов: Справедливост и по-добро бъдеще не се постигат с вдигнат юмрук

Според него трябва да използваме поуките на миналото, за да решаваме проблемите си днес

Държавният глава беше посрещнат от кмет на община Родопи, част от която е Брестовица, заедно с десетки жители и гости на селото.

За първи път в Брестовица показаха възстановка от исторически събития - бягството на Левски от Сопот и укриването му във Влаковата къща, която сега е музей. Голяма част от реквизита е автентичен и е на повече от столетие. 

Припомняме, че по-рано днес премиерът Бойко Борисов подчерта, че справедливост и по-добро бъдеще не се постигат с вдигнат юмрук. 

Вицепремиерът Красимир Каракачанов пък призова президентът и премиерът да седната заедно на кръгла маса и да обсъдят важни приоритети в предстоящата тежка зима и тежки политически времена. По думите му България няма нужда от вътрешна война.