Усилията на двете служебни правителства през изминалата година за увеличаване на прозрачността в работата на изпълнителната власт.

Това открои президентът Румен Радев по време на срещата си с ръководителя на Офиса за координиране на санкциите в Държавния департамент на САЩ посланик Джим О'Брайън, съобщиха от Президентството.

По думите му, българското общество очаква от прокуратурата конкретни действия по внесените от служебните правителства през м.г. редица сигнали за извършени нарушения в управлението, което е задължително условие за връщането на доверието в институциите, подчерта още президентът.

Според него, силната икономика, проспериращото общество и свободните медии могат да се градят само на върховенството на правото и това изисква борбата с корупцията да не е подвластна на политически или други съображения. 

Българският закон "Магнитски" с няколко версии

Българският закон "Магнитски" с няколко версии

Разработен е от работна група с експерти от ДАНС,МВР,МФ,МП,КФН,БНБ

Държавният глава също така оцени високо подкрепата, която гражданското общество у нас получи по линия на Закона "Магнитски" и подчерта необходимостта от реална политическа воля за извършване на реформа в системата на правосъдието. Такава реформа ще създаде качествено нова бизнес среда в България, условия за привличането на стратегически инвестиции и преди всичко ще укрепи държавността, посочи Радев.

Сред акцентите на срещата бяха и провеждането на честни парламентарни избори, разработването на законодателната рамка, необходима за прилагането на Плана за възстановяване и устойчивост, процеса на присъединяване на България към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и Шенген, както и енергийната диверсификация.

МФ уверява, че няма забавяне в Плана за възстановяване и устойчивост

МФ уверява, че няма забавяне в Плана за възстановяване и устойчивост

Исканията за плащания по Плана се подават на база на постигнати резултати