Вариантът на закона "Магнитски" имал няколко версии. Това стана ясно от отговора на финансовия министър Асен Василев в бюджетната комисия.

В повереното му ведомство проектът, който изтече в медиите и разбуни духовете дошъл от Министерството на правосъдието. Разработен е от работна група с експерти от ДАНС,МВР,МФ,МП,КФН,БНБ и други. Това е една от няколко работни версии, обясни финансист номер едно.

Проектът е обсъждан на заседание на работната група. Трябвало да бъде преработен, било становището на експертите. Нямаме закон , който да урежда как ние защитаваме нашата икономика, категоричен бе финансовият министърът. Той иска закон, който да е съобразен с Конституцията, но да защитава в случа на санкции българската икономика. Дори нямало уредба как да се обжалват наложени санкции, по думите му.

Още от 2018-2019 година е сформирана работната група като сега е обновен съставът й.

Припомняме, че законопроектът за българския "Магнитски" раздели силно народните представили. Парламентарно представените партии с изключение на Продължаваме промяната, се изказаха против него.

По-рано днес по темата направи изказване и правосъдния министър Надежда Йорданова. По думите й у нас ще има законодателство от типа "Магнитски", което се очаква да бъде прието през септември.

Асен Василев не се отрече от българския "Магнитски"

Асен Василев не се отрече от българския "Магнитски"

Когато има финален текст, той минава по законовия ред