Парламентът не може да навакса за три дни изгубените три месеца. Това заяви президентът Румен Радев на брифинг пред журналисти в Перник.

По думите му механизмът за контрол над главния прокурор не е бил във фокуса на народните представители. Той поясни, че ако те са имали желание да приемат този закон, то те са имали предостатъчно време да го направят.

Когато стана ясно, че дните са преброени, тръгнаха да решават този въпрос, уточни президентът. По думите му парламентът има една седмица да приеме този важен закон.

Държавният глава посочи, че българският народ се е обединявал в трудни времена и е оптимист, че и сега ще го направи.

България предупреди Скопие, ако обяви българи за персона нон грата

България предупреди Скопие, ако обяви българи за персона нон грата

Безпрецедентет акт ще наложи и безпрецедентна реакция

По отношение на случая с пребития Християн Пендиков, Радев заяви че това е израз на насаждана с десетилетия омраза към българите. Важно е властите в РСМ ясно да заявят, че това е престъпление от омраза. В понеделник там ще заминат вътрешният министър Иван Демерджиев, нашият посланик и шефът на ДАНС, за да повдигнат въпроса какви мерки се предприемат, за да се чувстват македонските българи защитени, поясни Радев. Очаквам час по-скоро македонските българи да бъдат вписани в Конституцията, изтъкна президентът.

От сега нататък е важно да имаме консолидация. Проблемът няма да се реши само с двустранни отношения в икономиката и откриване на авиолинии. Това е необходимо, но не достатъчно дейсвие. Ако блокират българските участия под всякаква форма, власите в РСМ си блокират пътя към ЕС, каза още Радев.

По отношение на референдума за президентска република той посочи, че няма нужда от посредници в диалога с държавата. Ако има нужда от промяна на формата на държавно управление, сам ще взема това решение, каза още Радев.

Радев призова ЕС да бъде гарант за правата на българите в РСМ

Радев призова ЕС да бъде гарант за правата на българите в РСМ

Бездействието и липсата на наказания стимулират престъпленията от омраза, категоричен е президента