Президентът на Република България Румен Радев участва в тържественото събрание, посветено на 20-годишнината от основаването на Висшето училище по сигурност и икономика (ВУСИ) в град Пловдив. В своето обръщение той изрази одобрението си към университетското ръководство за развитието на актуални и перспективни специалности, съобразени със съвременните предизвикателства в областта на сигурността и икономиката, предаде БТА.

"Вие сте направили правилния избор на специалности, които отговарят на нуждите на времето", подчерта Радев, алудирайки на текущите теми на съветите на ЕС и други важни международни форуми. Президентът подчерта значението на обучените специалисти, които могат да анализират и реагират адекватно на динамичните промени и геополитическите предизвикателства, с които се сблъсква светът.

Радев акцентира на важността на цялостното разбиране на националната сигурност, която преминава отвъд традиционните аспекти на военна и полицейска защита, и включва икономическа стабилност, устойчиво развитие и координация между всички сектори на управлението.

Специално внимание той обърна и на ситуацията в Украйна, като отбеляза, че конфликтът там се е превърнал във война на изтощение, което поставя акцент върху важността на логистичния капацитет и управлението на икономическите ресурси в контекста на националната сигурност.

В рамките на тържественото събрание, посветено на двадесетата годишнина от създаването на Висшето училище по сигурност и икономика в Пловдив, президентът Румен Радев коментира ролята и отговорността на политиците към държавата и обществото.

С препратки между военния и политическия дълг, държавният глава подчерта саможертвата, която пилотите на изтребители правят за страната си по време на всеки свой полет. "Преди всеки полет пилотът на изтребител неизбежно залага живота си и благоденствието на своето семейство в името на държавата и нашето общество," каза Радев.

Президентът смята, че българските политици трябва да проявяват същата посветеност и саможертва: "Дали българският политик прави същото или обратното, ние сме гледали различни примери." Той изрази надежда, че в бъдеще страната ще може да разчита на все повече политици, които слагат благото на България и обществото над личните си интереси, така както залагат себе си пилотите на изтребители.

Радев почете загиналите български войни, но не коментира актуалните скандали

Радев почете загиналите български войни, но не коментира актуалните скандали

Проведе се заупокойна панахида в памет на загиналите български воини във войните за национално обединение