България подкрепя и е част от международните усилия за прекратяване на огъня, освобождаване на заложниците, възстановяване на диалога и възможно най-скоро намиране на мирно решение на конфликта в Ивицата Газа.

Това заяви държавният глава Румен Радев в телефонен разговор с президента на Държавата Израел Исаак Херцог. Разговорът се състоя заради отложеното посещение на президента Херцог в България поради вътрешнополитическата ситуация в страната ни. Във фокуса на разговора бяха военните действия в Близкия Изток след терористичната атака на "Хамас" срещу Израел от 7 октомври и хуманитарна криза за цивилното население в Ивицата Газа.

Румен Радев припомни, че още в самото начало на конфликта страната ни категорично е осъдила терористичната атака на "Хамас" и е заклеймила взимането на заложници. Президентът заяви, че Държавата Израел има право на самозащита срещу тероризма, но в същото време изрази своето притеснение от безпрецедентния брой жертви сред цивилното население и критичното хуманитарно положение в Ивицата Газа. Радев призова Израел да намери начин да гарантира живота на мирното население.

Нетаняху призна, че Израел е убил 7 хуманитарни работници в Газа

Нетаняху призна, че Израел е убил 7 хуманитарни работници в Газа

WCM каза, че нейният конвой е бил ударен "въпреки координирането на движенията с израелската армия"

Държавният глава посочи също така, че България е част от общото решение на Европейския съвет от месец март, с което европейските лидери призовават Израел да не предприема офанзива в град Рафах, която би имала катастрофални последици в хуманитарно отношение. България споделя призива на Европейския съвет за незабавна хуманитарна пауза, която да доведе до трайно прекратяване на огъня, безусловно освобождаване на всички заложници и предоставяне на хуманитарна помощ. Той припомни също, че сред задържаните от "Хамас" заложници има двама души с български произход.

В рамките на разговора беше обсъдена и ситуацията с екипажа на задържания край бреговете на Йемен кораб "Galaxy Leader", сред който са и двама български граждани.

САЩ настояват Израел да се въздържа от военна операция в Рафах

САЩ настояват Израел да се въздържа от военна операция в Рафах

Срещата им в САЩ се проведе, след като стана ясно, че пътуването на делегацията на Израел за обсъждане на опасенията на Вашингтон е било отменено