"Хамас" за първи път се извини на жителите на Газа за страданията, причинени от войната, съобщава "Франс прес".

В пространно изявление, публикувано в неделя вечерта в "Телеграм", палестинската групировка се "извинява" за трудностите, причинени от войната срещу израелската армия, която продължава почти шест месеца. Тя обаче отново заявява решимостта си да продължи тази война, която според "Хамас" трябва да доведе до "победа и свобода" за палестинците.

Групировката отправи "благодарствено послание към хората" в ивицата Газа, чието "изтощение" признава.

32 490 палестинци са убити в Газа от 7 октомври, съобщи Здравното министерство

32 490 палестинци са убити в Газа от 7 октомври, съобщи Здравното министерство

През последните 24 часа има данни за 76 убити и 102 ранени палестинци, съобщи министерството

Ислямисткото движение настоя за мерките, които твърди, че се е опитало да въведе, за да облекчи трудностите, като опити за "контрол на цените" в рамките на своите възможности "предвид продължаващата агресия".

"Хамас" отбелязва и че обменя информация с "всички компоненти" на обществото в Газа, като споменава други въоръжени движения, "народни комитети" и "семейства", за да "разреши проблемите, причинени от окупацията".

Хуманитарните нужди в анклава са огромни, тъй като още преди войната - от 2006 г. насам, той е подложен на израелска блокада и страда от бедност и безработица. Доставките на помощи са затруднени и по-голямата част от населението е изселено в най-южната част, около Рафах, близо до затворената граница с Египет.

Според оценки на ООН в този град, който е имал по-малко от 300 000 жители преди войната, сега живеят над един милион палестинци.

През последните месеци различни лица на "Хамас", като Халед Мечал, бивш ръководител на политическото бюро на групировката, изразиха мнение, че са необходими "жертви" за "освобождението" на палестинците.

"Недопустимо": ЕС скастри Израел за глада в Газа

"Недопустимо": ЕС скастри Израел за глада в Газа

Борел обвини Тел Авив, че го използва като оръжие