Образователната и научната инфраструктура трябва да бъде развивана равномерно в света. За това призова президентът Румен Радев в изказването си на форум на ЮНЕСКО на темата за бъдещето на образованието. Събитието се състоя в рамките на 74-ата редовна сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

Според българския държавен глава е необходимо сближаване на държавите в областта на науката и образованието.

Ако науката и качественото образование продължат да биват развивани само в тесни географски граници, никога няма да постигнем равенство и устойчиво развитие, категоричен бе Радев.

ООН проговори на български език

ООН проговори на български език

Срещи на Румен Радев в Ню Йорк

Той подчерта, че България полага усилия за създаването на образователна и научна инфраструктура, която да задържи младите таланти, постигнали успехи в научната сфера. По тази причина страната ни работи активно за създаването на Югоизточния европейски международен институт за устойчиви технологии, подкрепян и от Европейската комисия.

Образованието означава прогрес, мир и устойчиво развитие, затова проблемите на съвременното образование и визията за неговото развитие трябва да бъдат на приоритетно място в дневния ред на политическите лидери, каза още президентът.

По негови думи образованието трябва да изгражда ясна представа за бъдещето.

Според Радев появата на нови професии и темпото на промените в съвременния свят са толкова бързи, че все по-често образованието изостава от нуждите на реалния живот.