На балотажа ще се сблъскаме с партийно-организирания вот на картела на статуквото. Единственият начин да победим огромните му ресурси, да надделеем над лъжата, манипулацията и заплахите е да бъдем мобилизирани.

Това заяви президентът и кандидат за втори мандат Румен Радев в първата си изява след излизането на екзитпола след изборния ден.

По думите му едно е ясно - изборите са показали решимостта на обществото ни да скъса с корупцията, беззаконието и с авторитаризма. Опитите за мимикрия, манипулациите с цел да се разколебаят и объркат хората да не гласуват, отговорността да се прехвърля на други - явно не сполучиха", каза той.

Той поиска никой да няма съмнение, че мобилизацията на партиите на статуквото, които неведнъж са заявявали, че тяхната цел е президентската институция, затова победата зависи именно от мобилизация и гласът на всеки един българин, категоричен бе той.

Герджиков убеден, че ще обърне резултата на втори тур

Герджиков убеден, че ще обърне резултата на втори тур

Коментира и парламентарните избори - колкото и пъти да гласуваме, резултатът е същия

Ние бяхме заедно с вас през целия си мандат, не ви предадохме,бяхме с вас по площадите и вярвам, че ще бъдем заедно следващата неделя, каза още президентът. Той добави, че ще се разчита на всички политически сили с тях в тази кампания и всички граждани, които искат България да бъде модерна, европейска страна.

Радев каза, че този път ще има дебат с неговия конкурент, а не е бил на първите избори, защото има равно отношение към всички: "Кого да предпочита Анастас Герджиков или ...", попита той.

Той вярва, че партиите са извлекли уроци от предните два избори и вече няма накъде да се отстъпва - Трябва да има правителство, но въпросът е за цената - дали ще е на всяка цена или обединено от принципите и очакванията на българските граждани, тук имат шанс партиите на промяната да имат политическата инициатива, по това, което до момента излиза като резултат, надявам се да се възползват от него, посочи още Румен Радев.

„Продължаваме промяната“ продължават промяната?

„Продължаваме промяната“ продължават промяната?

"Възраждане" прехвърлят бариерата от 4% за влизане в НС

На въпроса защо не е спечелил първи тур - той каза, че проблемът е в ниската избирателна активност и социолози, партии, всеки кандидат трябва да направи изводи защо хората не са излезели да гласуват. По време на обиколките двамата с Илиана Йотова се убедили, че гражданите разчитат на тях, каза Радев и бе категоричен, че силата на президентската институция расте, особено при силно фрагментиран парламент.

Аз съм сигурен, че както и досега ще управляваме тези правомощия по най-добрия начин за стабилност и така че България да върви напред. Йотова благодари на хората и извън страната, на Инициативния комитет, а относно това как ще мобилизират хората - освен отговорността към доверието в нас, ние разчитаме уроците, и на съмненията затова дали да отидат на избори, ще продължим битката за разрушаване на система, която десетилетия не даде отговор на техните въпроси.

Радев я допълни: "Работихме много с партиите по време на консултациите и в резултата на това има еволюция, в 45 НС имаше отказ от диалог, ние ги подтиквахме да започнат диалог, при консултациите за 46НС беше налице, има прогрес и се надявам от отказа - през диалог - ще се стигне до съставяне на коалиция".

анкета

Ще има ли правителство след изборите?

Виж резултати

Да 63.4%

Не 25.6%

Може ли да се предвиди? 8.4%

Нямам мнение 2.5%

За ковид кризата Радев изброи направеното и каза, че мерките дават резултат и държавата не се е затворила, не е спряла икономическата дейност и социалния и културния живот и всичко е в синхрон с останалите държави, Йотова от своя страна добави, че е нужно редовно правителство за решаване и въвеждане на мерки.

За следващите избори държавният глава очаква изборната администрация да се справи, да се обработват резултатите от чужбина. "Надявам се да няма затруднения и повече политически лидери да не всяват организирани, целенасочени истерии, така че да се манипулира вотът, да се отблъскват хората", уточни той.

В заключение Румен Радев благодари на всички българи, които са гласували и са дали вот за бъдещето на страната и изрази специални благодарности на полицията, изборната администрация и организацията, на стотиците хиляди, които подкрепили тандема с Илиана Йотова, членове и симпатизанти.

Радев за броенето на разписките: Който се страхува, че може да загуби, търси да опорочи изборите

Радев за броенето на разписките: Който се страхува, че може да загуби, търси да опорочи изборите

Залогът на тези избори бил огромен