Тези избори потвърдиха тенденцията за отчуждаване на народа от партиите. Не дадоха шанс за еднолично управление. Хората очакват диалог и разбирателство. Тревожното е издигане на нови червени линии след изборите. Това заяви президентът Румен Радев на брифинг пред журналисти.

По думите му отказа от коалиция показва страх да се управлява през зимата. Държавният глава посочи, че за два месеца служебното правителство е изградило стабилна основа, която да преведе страната през зимата. Той акцентира върху пускането на Интерконектора в експлоатация, както и намаляването на цените на газа и горивата. Това са добри стъпки за смекчаване на инфлацията, подчерта президентът.

Радев бе категоричен, че страната има нужда от работещ парламент. Време е да се поеме отговорност, време е за политическа смелост, добави той.

Президентът поясни, че няма да бърза със свикването на консултации. Той уточни, че ще даде достатъчно време на партиите да проведат конструктивен диалог.

Държавният глава посочи, че в тези тежки времена на война и енергийна криза имаме нужда от една силна и обединена Европа. Той подчерта, че ключът е в диалога и намирането на общи решения. Радев бе категоричен, че Европа не трябва да остава безразлична, когато расте заплахата от ескалация на войната в Украйна. По думите му в интерес на всички е агресията да отстъпи на диалога.

Енергийните и икономически кризи чертаят разделителни линии в ЕС и това затруднява постигането на единна позиция, подчерта той.

Румен Радев коментира и темата за Шенген. Президентът бе категоричен, че не може България и Румъния да бъдат държани извън Шенген 11 години, само защото някой си измисля критерии. От това губим всички. Не може да влагаме огромни ресурси за опазване на нашата границата и тази на ЕС, а да получаваме двойни стандарти, каза още той.

Българските евродепутати апелират за приемане на България в Шенген

Българските евродепутати апелират за приемане на България в Шенген

Времето на вечното чакане се изчерпа