Словения постига деполитизация на историята, която може да влияе негативно върху съвременните процеси. Осъзнавам колко сложен и продължителен може да е този процес и искам да поздравя президента Борут Пахор за този успех.
Това заяви в Любляна българският президент Румен Радев, който заедно със съпругата си Десислава Радева са на официално държавно посещение в Словения.

Радев изтъкна високата интензивност на сътрудничеството между България и Словения. Като пример за двустранното сътрудничество Радев посочи откриването на посолство в България, което работи от 2018 г. Една от инициативите е организирането на бизнесфорум.

Словения открива посолство в София

Словения открива посолство в София

Захариева и словенският й колега заедно на официалната церемония

Желанието за участие бе много високо. Това показва нашето желание да работим заедно и обща цел да повишим двустранния обмен. С президента Пахор очакваме да се задълбочават бизнесконтактите и да търсим нови, ефективни форми на бизнессътрудничество. Имаме пряка авиолиния между Любляна и София. Президентът Пахор пристигна с първия полет на Adria Airways, изтъкна Радев.

Той отчете, че след откриването на пряката авиолиния има увеличение на броя на туристите, очакваме и по-високи резултати в областта на бизнеса. Разширяването на ЕС и НАТО със страните от Западните Балкани е ключов фактор за стабилност, сигурност и просперитет, категоричен е Радев.

Обсъдихме и предизвикателствата пред бъдещето на Европа и нашата обща позиция и общи политики да работим заедно за сигурна, солидарна и силна Европа, уверена в утрешния ден, каза българският президент. По думите му образованието, науката и културата са били свързващ елемент между нашите два народа.

Припомняме, президентът Румен Радев и неговата съпруга Десислава Радева бяха посрещнати с официална церемония от президента Борут Пахор и съпругата му Таня Печар.

Планирани и срещи с министър-председателя Марян Шарец, с председателя на парламента Деян Жидан и с кмета на словенската столица Зоран Янкович.

В Любляна държавният глава и съпругата му ще присъстват на прием по повод Националния празник на Република България - 3 март, даван от посолството на Република България в Словения за дипломати, изтъкнати представители на словенското общество и на българската общност.