България активно подкрепя инициативата "Един пояс, един път" и платформата 17+1 за сътрудничество между Китай и държавите от Централна и Източна Европа. 

Това заяви президентът Румен Радев на среща с водещи китайски компании.

По думите му не случайно в България се открива глобалният център за партньорство по тази инициатива.

"Ние отчитаме, че най-важният фактор за развитие на тези инициативи е транспортната свързаност между Китай и Европа", изтъкна държавният глава.

Той изрази задоволството си от приемането на световни лидери в изграждането на транспортна инфраструктура в страната ни.

Географското стратегическо положение на България определя най-краткия и изгоден път в тази транспортна свързаност, допълни още той.

Радев е убеден, че благодарение на съвместни усилия може да се развие необходимостта от инициативи в сектор "Инфраструктура" по възможно най-бързия и добър начин.

Китайският посланик у нас Дун Сяодзюн отбеляза, че по време на посещението на Румен Радев в Китай, е постигнат важен консенсус за развитие на взаимноизгодното сътрудничество между двете държави в различни области.

Българският държавен глава припомни трите приоритетни проекта, които представи по време на визитата си в Китай по покана на своя колега Си Дзинпин: откриване на пряка въздушна линия София-Пекин и на клон на китайска банка у нас, както и изграждане на българо-китайски център за научни изследвания и иновации в България.

Целта им е да се облекчи търговският и инвестиционен обмен и да се стимулира дейността на китайските инвеститори.

Президентът допълни още, че по време на посещението си в Хърватия по негова инициатива заедно с хърватския президент Колинда Грабар-Китарович са изпратили съвместно предложение до Си Дзинпин за откриване на въздушна линия Пекин - София - Загреб.

България може да представи много комплекси възможности. Ние сме отворени и готови да развиваме тези възможности, обясни Румен Радев.

В срещата участваха представители на ръководствата на "China Railway International Group", световен лидер в изграждането на железопътна и транспортна инфраструктура, и на "Touchstone Financial Holding Group" -водеща финансова група, структурираща изпълнението на международни стратегически проекти в рамките на инициативата "Един пояс, един път", заедно с повече от 20 водещи китайски държавни и частни компании, китайски инвестиционни фондове, банки и застрахователни компании.