Светът става все по-непредсказуем. Това предупреди държавният глава Румен Радев пред студенти по време на дискусия за дигиталното бъдеще на Европа.

Трябва да бъдем единни. За да сме единни, трябва да бъдем свързани, посочи държавният глава и допълни, че в нашия свят трябва да бъдем свързани дигитално.

Европа, по думите му, не изостава дигитално, но старият континент може да постигне повече.

Швейцария подкрепя България за Шенген

Швейцария подкрепя България за Шенген

Конфедерация Швейцария е 9-тият подред инвеститор в България

Президентът е доволен, че страната ни расте в това отношение. IT секторът бележи ръст от 250% в последните години. Над 2 милиона души в последните десет години са ангажирани в индустрията. Това обаче не е достатъчно и е нужно повече, подтикна към още развитие президентът Радев.

Държавният глава смята, че голямо предизвикателство е как огромният обем от информация да се превърне в знание.

Борисов търси швейцарска подкрепа за европерспективата на Балканите

Борисов търси швейцарска подкрепа за европерспективата на Балканите

Обсъдиха бъдещето на обединена Европа след Брекзит и миграционната криза

Огромно предизвикателство са и фалшивите новини. Информацията, трансформирана в знания, е огромна сила, категоричен бе държавният глава.

Новите поколения трябва да търсят нови решения за трансформиране на информацията. Пред държавния глава студентите от СУ поискаха да стигнем Швейцария по икономическо развитие. Президентът Радев отговори, че председателството е голям шанс за нас. Ние ще направим така, че Европа да бъде единна, изтъкна Радев. Страната ни ще акцентира на кохезията, защото Европа без различия ще е по-силна, изказа увереност Радев.

От каква регулация се нуждаем, това попита швейцарският президент Дорис Лойтхард. Тя настоя да се пазят демократичните ценности в дигитализацията.

Швейцарският държавен глава изтъкна възможностите пред страната ни следващата година, когато поемаме ръководството на ЕС, като изрази убеденост, че председателството ни ще е успешно.

Демокрацията не е статично явление и се влияе от дигитализацията, по думите й. Швейцария има своя стратегия за дигитално развитие, допълни Дорис Лойтхард.