Швейцария подкрепя желанието на България за членство в Шенгенското пространство. Това увери федералният президент на Конфедерация Швейцария Дорис Лойтхард, която е на официално посещение в България по покана на президента Румен Радев.

Двамата президенти дадоха съвместна пресконференция в Гербова зала. "Радваме се за това, че Швейцария може да съдейства в областта на споразумението от Шенген", заяви Лойтхарт. "Ние като партньори бихме подкрепили желанието на България да стане част от Шенгенското пространство", каза още тя. Лойтхард оцени високо и приоритетите на страната ни по време на председателството и изтъкна, че Швейцария е третият търговски партньор на ЕС.

Борисов търси швейцарска подкрепа за европерспективата на Балканите

Борисов търси швейцарска подкрепа за европерспективата на Балканите

Обсъдиха бъдещето на обединена Европа след Брекзит и миграционната криза

От своя страна президентът Румен Радев изрази задоволство от нарастващата активност на икономическите ни отношения. Така за миналата година двустранният обмен възлиза на 260 млн. евро. "Конфедерация Швейцария е 9-тият подред инвеститор в България с повече от 1,8 млрд. евро за последните 20 години. Обсъдихме пътищата, по които това сътрудничество да се разширява, особено в областта на инвестициите, развиването на малките и средни предприятия, ИТ сектора", посочи Радев.

Радев към европосланици: Не приемаме двоен стандарт за влизане в Шенген

Радев към европосланици: Не приемаме двоен стандарт за влизане в Шенген

Страните да прилагат реформите още преди присъединяването си иска президентът

Като особено ефективна Радев оцени швейцарско-българска програма, която по думите му е обхванала за последните години множество сфери от нашия живот и визира правосъдна реформа, върховенство на закона, сигурността, околната среда и образованието. Той припомни, че програмата "Домино", насочена към професионалното образование у нас е стартирала нов подход към дуалното образование и обучение.

Президентът Радев изтъкна още, че посещението е в много важен момент за страната ни - поемаме председателството на Съвета на ЕС. "България има своите ясни послания, касаещи конкурентноспособността, консенсуса и бъдещата кохезионна политика. В това отношение ние сме благодарни на Конфедерация Швейцария, че въпреки, че не сте член на ЕС, вие продължавате с вашата кохезионна подкрепа", заяви държавният ни глава.

Президентът акцентира още на приоритета с разширяването на ЕС в посока на Западните Балкани. "Ние много ясно сме дали своето становище, че Европа трябва да предостави европейска перспектива на Западните Балкани. В противен случай те лесно могат да предоставят Балканска перспектива на Европа".

Президентът Радев бе категоричен, че членството на страната ни в Шенген ще допринесе за общата европейска сигурност. "В това отношение ние усещаме солидната подкрепа на Конфедерация Швейцария, за което благодарим и се надявам, че с вашето мнение България скоро ще бъде член на Шенгенското пространство".