Евроатлантическата перспектива на страните от Западните Балкани и приоритетите в програмата на Българското председателство на Съвета на ЕС са били основните теми по време на срещата на министър-председателя Бойко Борисов и президента на Швейцария Дорис Лойтхард.
Това съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

Като ключов приоритет в програмата на Българското председателство Борисов е посочил темата за европейската перспектива на страните от Западните Балкани, като го е обвързал с дебата за бъдещето на Европа.
За стабилност, просперитет и спазване ценностите на Общността е важна европейската интеграция на тези държави и тяхното приобщаване, според премиера Борисов.

Швейцария подкрепя България за Шенген

Швейцария подкрепя България за Шенген

Конфедерация Швейцария е 9-тият подред инвеститор в България

Министър-председателят е посочил, че затова и в календара на Българското председателство е предвидена Среща на върха между ЕС и страните от Западните Балкани през май 2018 г.

Оценката му е, че швейцарските проекти в страните от региона могат да бъдат много полезни за икономическото и социалното им сближаване с държавите-членки и със страните от Европейското икономическо пространство.

Дорис Лойтхард е изразила очакването си България да бъде отговорен ротационен председател на Съвета. Президентът на Швейцария Дорис Лойтхард е подкрепила приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС.

В разговора бяха обсъдени и теми, свързани с бъдещето на обединена Европа, включително проблемите, предизвикани от миграционната криза и оттеглянето на Великобритания от ЕС.

Премиерът Борисов е представил резултатите от противодействието на правителството на контрабандата и корупцията, като швейцарският президент отбеляза постигнатия напредък и изрази надежда за успешно реализиране на набелязаните стъпки и мерки в сектора.