"Всички виждаме, че България, Европа и светът се променят динамично. Глобализмът и неолибералният модел, макар и с огромна съпротива не отстъпват място пред икономическата съпротива, но правата на трудещите се нуждаят от защита във всяка епоха и от всеки един социално-икономически модел." С такава констатация в речта си държавния глава Румен Радев откри тържественото Десетия конгрес на синдикаланата организация КТ "Подкрепа".

По думите му интернет, дигитализацията, динамиката, с която изчезват традиционни професии, отчуждават гражданите, а хората започват да губят усещането за солидарност и сдружаване.

"Трябва да преоткрием силата на колективното солидарно действие, за да отстояваме правата на хората", призова пред синдикалистите държавния глава, но допълни, че това изисква усилия, принципни позиции и дързост, защото в основата на синдикализма стои диалогът.

КТ "Подкрепа" търси причините за даденото заболяване на обществото, което боледува и заболяванията не са малко, посочи президентът, а по думите му синдикалната организация не се бори само за социални мерки, а търси и истината, за което нужна много отговорност.

Радев посочи, че в продължение на 30 години синдикалната организация неотменно отстоява социалните и трудови права, интересите на работещите българи и фундаментални принципи на традиционния синдикализъм - откритост, независимост и солидарност.

"КТ Подкрепа" се превърна в символ на експертност и откритост в социалния диалог с изпълнителната власт и с работодателите, което е критично важно за нашето общество, посочи държавният глава.

Той припомни, че слушайки изказаното, нямало как да не си спомни бурните времена, които не са били толкова далеч - "само 30 години от 1989 г., но колко много събития, в които КТ "Подкрепа" има значимо присъствие".

Създателите не са били само шепа хора, които са прегърнали каузата да отстояват човешките права, а заложили важни и непреходни човешки ценности, е оценката на Радев за синдикалната организация.

Държавният глава благодари за поканата да присъства и открие тържественото честване на годишнината на КТ "Подкрепа" и пожела на създателя на синдикалната организация д-р Константин Тренчев да бъде все така енергичен и унищожително истински.

На конгреса присъстваха още омбудсманът Мая Манолова, столичният кмет Йорданка Фандъкова, вицепремиерът и председател на Националния съвет за тристранно сътрудничество Мариана Николова, народни представители и други.