Президентът Румен Радев обсъди в телефонен разговор със своя румънски колега Клаус Йоханис перспективите за партньорство на България и Румъния в рамките на Българското домакинство на президентската инициатива "Три морета".

При разговора, който се проведе по инициатива на българския президент, беше подчертано, че като двете страни имат възможност да реализират съвместни проекти в различни области, които да допринесат за по-добрата транспортна, енергийна и дигитална свързаност в целия регион.

Двамата държавни глави се обединиха около позицията, че присъединяването на всички държави-участници към Инвестиционния фонд на инициативата е важна стъпка за реализация на общите проекти в областта на свързаността. Според Радев освен отделните държави финансиране може да бъде осигурено и чрез приобщаване на бизнеса и международни финансови институции.

Румен Радев: България ще е домакин на "Три морета" въпреки саботажа на правителството

Румен Радев: България ще е домакин на "Три морета" въпреки саботажа на правителството

Хронологията показва разнобой на решенията

По негови думи България и Румъния трябва да работят за постигането на още по-голяма свързаност между двете страни, включително чрез изграждането на нови мостове през река Дунав. Задълбочаването на партньорството с Европейската комисия в тази насока е от значение за цялостното развитие на река Дунав като основен транспортен коридор в Източна Европа. Румънският президент подчерта необходимостта и от подобряване на навигацията на корабоплаването в българо-румънския участък на реката.

Възможността България и Румъния да обединят своя научен и образователен потенциал в търсене на устойчиви технологии и решения в областта на транспорта и енергетиката, също беше сред темите на разговора.

Йоханис потвърди подкрепата си за Българското домакинство на инициативата "Три морета" през 2021 г., а също и готовността на Румъния да сподели своя опит и експертиза от срещата на върха в Букурещ, която се състоя през 2018 г.

Не се разбира значението на инициативата "Три морета", тревожи се Цветанов

Не се разбира значението на инициативата "Три морета", тревожи се Цветанов

Инициативата "Три морета" предлага на страната ни възможност за икономически растеж