Около 60 % от хората без работа са трайно безработни и са с ниска квалификация, а това поставя под риск и тях, и семействата им. Това заяви Стефан Улсон от Европейската комисия, цитиран от БНР. Той отбеляза, че около 40 % от хората в България все още живеят в бедност. По мнението на Улсон имало сравнително подобрение спрямо преди, но все още имало какво да се направи.

По думите на Стефан Улсон страната ни е сред тези в Европа, които имат най-висок процент на бедни сред населението. Именно заради това той смята, че са необходими повече реформи в системата на социалната защита.

Улсон предупреди, че ниската квалификация и ранното отпадане от училище са бомба със закъснител за социалната ни система.

От своя страна Ищван Секели коментира, че банковата система е устояла на кризата от 2014 г., но доверието окончателно ще бъде върнато след оценка на качеството на активите. Той призова за промяна на действията и начина на мислене във финансовата система, за да не се наложи „да се слага байпас” отново. Секели направи сравнение с ходенето при лекар заради проблеми със сърдечната система. Ако ти сложат байпас, трябва да промениш начина си на живот, обясни Ищван Секели.

По думите му съдебната система е друг много важен елемент в подобряването на бизнес средата.

Европейската комисия е на мнение, че страната ни е отбелязала напредък в редица области. За да има обаче по-устойчив икономически растеж, трябвало да инвестираме повече в пазара на труда.