Има установени множество нарушения на изборния процес, що се касае до т.нар. подвижни секции, когато хора без нужните по закон ТЕЛК документи са подавали искане да гласуват от дома си. Това заяви от трибуната на Народното събрание вътрешният министър Бойко Рашков.

Общо 287 случая на подобен тип нарушения регистрирала полицията преди изборите през ноември, което е нарастване спрямо 202-те идентични казуса през юли, конкретизира Рашков на питане на депутатът от "Демократична България" Антоанета Цонева. "Подала съм сигнали в моя избирателен район - Батак и Сърница как се приемат тези документи. Как се "инвалидизрат" цели семейства", заяви тя и пита: "Имаше ли злоупотреба, за да бъде контролиран вотът на определени групи избиратели?"

МВР шефът даде пример с няколко случаи от област Разград. "Издаване на документи с невярно съдържание. По този повод са образувани дела както на медицински лица, така и на лица от общинските администрации, които са ги регистрирали. Подчертавам - няма нито един отказ, постановен от прокуратурата", отсече Рашков от парламентарната трибуна.

Рашков: Активно купуват гласове две партии - ГЕРБ и ДПС

Рашков: Активно купуват гласове две партии - ГЕРБ и ДПС

Никой политик няма да извади пари от джоба си, парите са от АМ "Хемус"

"В хода на проверките полицейските служители са се натъкнали на фрапиращи случаи, като голяма част от гражданите, с които са разговаряли, не са подали дори заявления за гласуване в подвижна секция. Голяма част от подписите не са били техни. Едно и също лице е издавало огромен брой документи с невярно съдържание", конкретизира той. И добави - веднага след възникването на подобен казус се намесвали местни активисти на ДПС.

"С голямо огорчение го казвам, тъй като огорчението на служитлите на МВР е огромно. В кабинета на ръководителя на областния диркетор на МВР са се явили ръководни представители на Движението за права и свободи. Отправени са груби заплахи и закани, включително и за това, че от Движението за права и свободи ще предприемат ответни мерки, включително граждански арести на служители на МВР затова, че си вършат работата", каза Рашков.

Припомняме, че именно от страна на ДПС дойдоха първите обвинения за подобни казуси в Разград, където лично зам.-председателят на ДПС Ахмед Ахмедов е внесъл данни за полицейски тормоз по време на предизборната кампания.  

Отчете и още - прокуратурата бездействала по редица дела, особено за организирани престъпни групи в последните години, като осъди и съпричастността на бивши ръководни МВР кадри.

Рашков: Купуването на гласове е купуване на душите на хората

Рашков: Купуването на гласове е купуване на душите на хората

И се появят представители в пленарната зала, за които всички се чудим как са се появили и кой ги е избрал

Рашков обвини, макар и да не го спомена по име, лично предстедателя на ДПС Мустафа Карадайъ в съпричастност в търговията на гласове. "Около Гурково има един особено активен търговски регион, където по избори се засилва търговията. По наши сведения най-активните политически търговци са представители на онази партия, чиито лидер напусна току що залата."

Разбира се, отговорът от страна на ДПС не закъсня, като съзряха лична атака по политически причини към председателя си, както и приравняване на хората с увреждания с криминални елементи. "Не правим изслушване на министър, а изслушване на мераклия за политик. Защитете парламентаризма в България, за да не идва слеващият Цветанов - Рашков, и да прави обвинения, за които България после да бъде осъждана", каза Станислав Атанасов.

В последствие в пленарна зала се завърна и самият Карадайъ. "Структурите на движението за права и свободи си свършиха работата, като обърнаха внимание на хората в неравностойно положение как да упражнят правата си", каза той.

"От своя страна бих искал да поздравя служителите на МВР за всички законни действия срещу купения вот. Ние от ДПС покрепяме борбата с купения вот, който се осъществява на всички избори от различни властимащи със съдействието на МВР на база указания от политическите им ръководители. Имаше купен вот на изборите през юли и ноември от близки на тогавашите власт имаше. Това се случваше и по времето на ГЕРБ - нищо ново под слънцето", добави Карадайъ.

Отношение на уязвимите групи в обществото - възрастните хора и хората с увреждания е мерило за морал. Милицията нахлуваше в домовете на тези хора и ги караше да клякат, стават, да се движат и какво ли не, унижаваха ги, гаврили са се с честта и достойнството им", каза още той. И поясни - нарочно употребил термина "милиция", защото действията на Рашков превърнали МВР в това. От ДПС настояват за предоставяне на всички докумети по въпросните досъдебни производства и дела. "Тази информация ще достигне и до Европейския съд за правата на човека след изчерпване на вътрешноправните средства на националното законодателство", закани се председателят на ДПС.

Рашков: ГЕРБ купуваха най-много гласове, настоящ депутат е възпрепятствал разследвания

Рашков: ГЕРБ купуваха най-много гласове, настоящ депутат е възпрепятствал разследвания

Образуваните досъдебните производства са над 100, за сравнение - на 4 април са до 10