Канадско-европейското споразумение за търговско сътрудничество СЕТА поставя под въпрос суверенитета на България. Това беше заявено на пресконференция в БТА, организирана от фейсбук групата "БРЦК - Разбунена София" по повод утрешното му гласуване на второ четене в парламента и подготвяния паралелен протест срещу него пред Народното събрание.

По думи на Мадлен Кирчева споразумението е всеобхватно като територии и като икономически дейности и противоречи в много отношения на други международни правни норми, които страната ни е ратифицирала и са от същия ранг.

Тя подчерта, че съставителите на СЕТА защитават не интересите на народите, а амбициите на корпорациите, чиято гласна цел е извличането на печалби.

От своя страна Магдалена Ташева от "Атака" обясни, че се създават извънредни частни трибунали, които са били поставени под шапката на международен център за разрешаване на споровете между инвеститор - държава.

СЕТА е заплаха за националния суверенитет, предупреждават организации

СЕТА е заплаха за националния суверенитет, предупреждават организации

Опасяват се, че парламентът ще гласува Споразумението между ЕС и Канада без обществен дебат

Тя посочи, че по силата на това споразумение се създава и съвместен комитет по СЕТА, в който Канада ще бъде представена на ниво министри, а от европейска страна - на ниво еврокомисари. В този комитет обаче България няма свое представителство.

Ташева изтъкна, че съгласно това споразумение всеки инвеститор има право да съди държавата, ако тя приеме регулации, които, защитавайки националния интерес, вредят на интереса на инвеститора.

В този център ще работят посочени от съвместния комитет западни адвокатски кантори и те ще решават има ли право българската държава да налага санкции, дали фирми имат право да дълбаят Добруджа за шистов газ, или приоритет трябва да има националния интерес, посочи тя. По нейни думи това срива държавността и прави парламентарната демокрация излишна.

"СЕТА влиза в директно противоречие с българската конституция. Ако парламентът ратифицира на второ четене СЕТА, означава че Народното събрание е суспендирало българската конституция", категорична бе Ташева.

Тя обясни, че чуждият инвеститор може да съди държавата, но държавата не може да съди инвеститора. Това означава, че инвеститорите са напълно защитени и се ползват от права, които нарушават националните интереси на държавите.

Споразумението СЕТА е разписано, за да ликвидира националните държави и тяхната демокрация, повтори Ташева. Тя бе категорична, че страната ни не трябва да позволява ратификацията на този "варварски акт".

Бизнесът извива ръцете на правителствата чрез СЕТА

Бизнесът извива ръцете на правителствата чрез СЕТА

България не трябва да ратифицира СЕТА

От своя страна Явор Гочев от Българския родителски централен комитет посочи, че чрез СЕТА всяко канадско или квазиканадско юридическо лице може да се запише в Регистъра на социалните услуги и да започне да осигурява резидентна грижа - т.е. да отнема деца от семействата им и да ги изпраща незнайно къде. За целта всяка организация просто трябва да регистрира свой клон в Канада.

Според Николай Дренчев от "Възраждане" пък, за да спечели индулгенция и възможност да управлява до края на мандата си, чрез СЕТА правителството продава суверенитета на държавата.

Присъстващите на конференцията се обединиха около заключението, че СЕТА е споразумение за съсипване на Европа и Канада едновременно, което отговаря само на интересите на определи корпорации. България трябва да каже категорично "не" на СЕТА, призоваха те.