Държавният глава на Република България връчи най-високото държавно отличие Орден „Стара планина" - първа степен на държавния секретар на САЩ Кондолиза Райс.

Поводът за връчването е както го определи президентът „Наистина големият, изключителен принос на американския държавен секретар за освобождаването и благополучното завръщане на българските медици и лекаря Ашраф".

Той нарече връчването на отличието „още един скромен знак, оценка за отношенията между България и Съединените американски щати".
Първанов беше категоричен, че България и САЩ никога не са имали толкова добър и резултатен политически диалог, какъвто имат в момента и отчете изключително позитивния напредък по въпросите, касаещи икономиката и националната сигурност.

Президентът изрази задоволството си, че „се съкратява хоризонта за разрешаването на визовия проблем".
Георги Първанов определи намесата на САЩ при случая с българските медици в Либия като „ярка проява на международна солидарност".

От своя страна американският държавен секретар Кондолиза Райс отчете факта, че в случая с българските медици американското правителство е изиграло активна роля, работейки както с либийските власти, така и с българското правителство. Тя изрази радостта си, че българските сестри са вече у дома и е безопасност.

Тя изрази очакването си България да се прояви като лидер в областите, касаещи отбраната и енергетиката и отбеляза със задоволство високото ниво на икономическите отношения между двете страни.

Кондолиза Райс прие Ордена „Стара планина" с „огромно удоволствие" както самата се изрази, отчитайки факта, че най-високото държавно отличие носи името на планина - символ „както на големи битки и победи на българския народ, така и на светлите перспективи, които стоят пред България".

Този орден, по думите й, е символ както на настоящите, така и на бъдещите взаимоотношения между България и Съединените щати.

На церемонията по връчването на държавното отличие присъстваха и външният министър Ивайло Калфин, премиерът Сергей Станишев, генерал Никола Колев и др.