Лансираните напоследък референдуми целят да разбият Конституцията. Това обяви в студиото на предаването „Тази сутрин” по БиТиВи професорът по конституционно право и бивш служебен премиер Георги Близнашки.

Той подчерта, че не може да има референдум, с който да бъдем задължени да ходим със зелени гащи. Тази идеология на радикалната демокрация е недопустима в конституционния и правов ред в България, допълни Близнашки.

Той припомни, че преди 25 години България е станала конституционна демокрация. Преобразували сме всички демократични институции и сме сложили едно ново начало. Георги Близнашки изрази убеждението си, че Конституцията е най-високото интелектуално постижение в политиката ни. Именно поради тази причина тя трябва да се защитава.

На 12 юли 1991 г. е приета сега действащата ни Конституция, като тя е четвъртата в историята ни.

Георги Близнашки коментира, че искащите Велико народно събрание имат скрит мотив, а именно – президентска република. Те били водени от убеждението, че един силен човек може да въведе ред. България е конституционна демокрация, подчерта той.

Близнашки смята, че децата на номенклатурата водят основната атака срещу Конституцията.

Изключителната ефективност на Конституцията ни била най-голямото доказателство за предимствата й. По думите на професора по конституционно право тя не бива да се отхвърля с лека ръка, тъй като е жизнеспособна. Всички политически кризи били намерили решение в нейните рамки.

Близнашки обясни също защо в Конституцията няма дефиниция за етническа партия. Причината е, че етносът и религията били предмодерни фактори, характерни за предходна епоха. Идеята била да не се допусне да се използват етносът и религията за политически цели.

Георги Близнашки смята, че съдията, който е отказал да регистрира партията на Лютви Местан заслужава поздравление за компетентната позиция. Той е категоричен, че не може да си позволиш да обикаляш страната заедно с турския посланик и да използваш демонстративно турски език. Освен това прекалено често във вътрешните ни работи се намесвали чужди посланици.