Дни преди да замине за Лондон вътрешният министър Румяна Бъчварова е представила първата част от визия за реформи в МВР на заседанието на Министерския съвет, стана ясно от стенограма на правителството.

Със законопроекта закриват Дирекция „Специална куриерска служба" като структура на ведомството. Служителите ще бъдат преназначени към Дирекция комисия за сигурност на информацията.

Част от предложените промени в Закона за МВР предвижда "създаване на условия за мобилност между структурите в сектора сигурност". Това ще стане след приемане на промените в законодателството от началото на тази година, тоест новия Закон за МВР.

За спасителите от Гражданска защита, пожарникарите и държавните служители се прилагат разпоредбите от Закона за МВР, за да няма противоречие в административната практика, тъй като едните са по Закона  за държавния служител, а другите - по ЗМВР.

Как държавните служители вършат работата си, ще се преценява по тестове. "Предлага се създаване на изрична регламентация за провеждане на тестове, с помощта на които да се установява изпълнение на служебните задължения от държавните служители. Тази мярка, от една страна, има своята превантивна и антикорупционна функция, от друга страна - дава възможност за подобряване качественото изпълнение на служебните задължения на полицейските служители", се казва в стенограмата на МС.

Създават държавно предприятие „Център предоставяне на услуги", по чл. 62, ал. 3 от Търговския закон. Там ще се извършват "нетипични за държавните органи, функции във връзка с производствено-технологичните процеси, свързани с предоставяне на административни услуги от МВР.

Трансферът на подобни нетипични спомагателни дейности ще позволи фокусът на дейността на структурите на министерството да бъде върху изпълнението на основните дейности за защита на правата и свободите на гражданите и противодействие на престъпността, защита на националната сигурност, опазване на обществения ред и пожарната безопасност. Разделяме административните функции и дейности на МВР от типичните", се казва в мотивите за реформа в МВР.

Вероятно това предприятие ще създава регистрационните табели на колите, ще печати личните документи, ще издава разрешителни по реда на закона за контрол на общоопасните средства. Дали подобно разделение на функциите ще бъде в услуга на гражданите или на администрацията, предстои да видим, коментират запознати с дейността на полицейската администрация.

МВР ще спре да охранява обекти, които не са собственост или не се стопанисват от бюджетни организации. В този списък влизат язовири, ядреното хранилище, железопътните възли и летища. "Редуцираме броя на обектите, които МВР охранява без допълнително заплащане", е мотивът за реформите.

"Уважаеми колеги, с оглед и на последните решения, които премиерът обяви, искам да кажа, че този подход към реформата в МВР не може да бъде осъществен, той среща силна социална съпротива, но това не значи, че ние се отказваме от реформите в МВР, те ще бъдат осъществени по друг начин. По мое лично мнение, този начин би бил по-безболезен, отколкото този, който предстои да се случи", заявява вътрешният министър Бъчварова.

Тя признава, че предстоят съкращения. "Ще има съкращаване на служителите, премахване на дейности, които са в министерството, което означава допълнителна редукция на щата на МВР и по този начин ще можем да се вместим в бюджета, така че да имаме и средства, които да насочим към техническото обезпечаване на основните дейности", заявява Бъчварова.