Реформаторите считат, че въвеждането на образователен ценз за гласуване трябва да се обмисли, тъй като всеки има задължение да се образова и за това държавата изплаща детски надбавки на родителите. Не може хора, които не могат да четат и да пишат и нямат никакви задължения към това общество, да решават бъдещето ни. Това каза пред bTV проф. Даниел Вълчев, член на Изпълнителния съвет на Реформаторския блок, съобщиха от пресцентъра на "Движение България на гражданите".

Като втори важен акцент в политиките на РБ той посочи, че България има проблем с бежанците и трябва сериозно да обмислим възможността за създаване на съюз за сигурност по границата ни с Турция и изпращане на сили за сигурност от европейските ни партньори там.

Даниел Вълчев подчерта, че Реформаторският блок вече се готви за избори и очаква на заседанието на Изпълнителния съвет утре да приеме календар за предкампанията и кампанията, да се вземе решение за провеждане на конгрес на РБ, който, според думите му, трябва да се осъществи до началото на февруари, трябва да се излъчи щаб на РБ и да запоне работата по листите за изборите, добави той.

Според него трябва да започнат и разговорите за разширяване на РБ с други формации, които вече са заявили такова желание.

Ако този проект ще върви по собствен път - добре, но ако е втори начин Радан Кънев да се върне във властта, бих казал жалко, така проф. Вълчев отговори на въпрос за "

На въпрос за антикорупцията той каза, че не е достатъчно само да се говори, а са нужни системни усилия, които РБ е направил с приемането на закона на първо четене, въпреки голямата съпротива срещу закона през изминалите месеци. Трябва да си даваме сметка, че освен това има три теми, по които обществото трябва да вземе незабавни мерки - нацията застарява, хората са все по-малко образовани и по-болни и това не може да се остави така; необходимо е подобряване на инфраструктурата и по-добро обмисляне при застрояването на курортите; трябва като общество да се разберем, че въвеждането на правилата засяга всички, а не само някои - в тази посока трябват още много усилия, каза още Вълчев.

Попитан за идеята за удължаване работата на това Народно събрание, той отговори - ето това е ГЕРБ: първо подаваш оставка, а после искаш удължаване работата на парламента. Според него от криза на легитимността се излиза чрез явяване на избори и РБ се подготвя усилено за предсрочния вот.