"В България непрекъснато официално се случват незаконни неща". Това заяви пред bTV лидерът на ДСБ Радан Кънев, (който е в опозиция, независимо, че партията, която ръководи официално е в управляващото мнозинство- б.р.).

Той направи това изявление в коментар, че видни затворници у нас разполагат с мобилни телефони зад решетките, което е в противоречие с установените правила. "Знаят, че е забранено, но как става  - в затвора е незаконно да се полвват телефон без да знае надзирателя и въпреки това те имат. Има процес на дълбока корупция", възмути се Кънев.

"Всеки в България знае, че местната полиция е наясно кой, къде, какво продава - понякога го удрят, друг път - не", каза лидерът на ДСБ, вероятно визирайки незаконни вещества.

В държавните регулаторни агениции в България има два проблема - те са дълбоко корумпирани и назначенията там са по партиен принцип, обобщи Кънев. Разкритите корупционни скандали той определи като гърмене на "бушон".

"Трябва да изгори някой бушон, кой е най-удобния бушон - изгаря един шеф на някаква администрация, за да може да работи всичко останало. Току някой дилар изгори, за да може всички други да продължават да работят спокойно", обобщи картината на корупция в България Кънев.

"Когато фирма, която се занимава изключително с обществени поръчки, в офисите й се намерят 1,5 млн. - независимо дали лева или евро, това е само едно - не че тази фирма плаща подкупи. Въпросът е за кого е бил предвиден куфара. Престъплението е на този, който взема куфара", категоричен бе Кънев.

Относно призовката да дава показания в спецпрокуратурата, Кънев обясни, че това е: "Много интересен сценарий. Вчера получавам в партийния офис призовка, служител на партията ми се обажда дали да я получи. С радост съдействаме, друг е въпроса, че дълбоко се съмнявам в ефективността", обясни мнението си за държавното обвинение лидерът на ДСБ.

Часове след като е получена призовката във вестник "Труд" били написани мотивите, с които е привикван за справка, а самият Радан Кънев твърди, че не знаел защо го викат. Той подозира, че информацията защо е привикан е изтекла от прокуратурата - "умишлено, за да се създаде медийна интрига".

"Аз ще отида, каквото ме питат - ще отговоря, каквото знам, разбира се. Имаме сигнали от пострадали граждани, тези сигнали не са доказателство в съда. Събраха се достатъчно данни, че много професионнални асоциации са предупреждавали, че този човек (бившият директор на "Автомобилна администрация" - Цветелин Цветанов -б.р.), е корумпиран", каза Кънев.

Според него така си работи в Българи партизанщината. "Когато някой е решил, че един човек трябва да се назначи, той трябва да стои. Комисията за финансов (КФН) надзор няма екип, няма зам.-председатели, около нея е пълен разпад, предлагаме и законодателни промени, за да работи по-добре", даде пример Кънев и продължи, че вероятният мотив ръководителят на КФН  да стои на поста си, е че е бил депутат от ГЕРБ.

По време на разговора Радан Кънев заяви: "Ако исках да съм в тази зала, в която заседава Министерския съвет, щях да съм там много отдавна. България е изправена пред достатъчно сериозни проблеми, за да политиканства".

Той даде пример с предстоящия избор на председател на Съвета за електронни медии (СЕМ). "Какво ще изберем пак, партийни квотички?", запита Кънев. "Тази партийна зависимост и некадърност в администрацията прояжда държавата отвътре", обобщи той.

"Всеки българин, раждан след 1960-та година, има няколко хиляди в пенсионно дружество. Да видим и застрахователите", призова Кънев, изреждайки проблемите. Той даде пример, че при някакъв инцидент пострадала тяхна партийна кола. "След година мотане за почти нов автомобил Форд Фокус взехме нищожна сума. Това е капиталовата дупка, пренесена върху джоба на обикновения човек", обобщи Кънев.