Допълнително с цел експедитивно оказване на помощ за поддръжка на българските изтребители Министерство на отбраната на Полша е взело решение да свали от експлоатация един самолет МиГ-29. Toва се налага, защото двигателите на един от изтребителите има летателна ресурс от над 200 часа.

Toва заяви служебният военен министър Димитър Стоянов по време на парламентарния контрол относно ремонта и закупуването на двигатели за изтребителите МиГ-29. Питането е от депутата от БСП и бивш председател на Комисията по обрана в парламента Атанас Зафиров.

Той уточни, че се работи активно по подготовката и доставката на двата двигателя на Полша, като тя ще предложи оферта и проект на договор следващата седмица.

Полските двигатели за МиГ-29 не са панацея, натъртва шефът на ВВС

Полските двигатели за МиГ-29 не са панацея, натъртва шефът на ВВС

Полагали се всички усилия българското небе да остане чисто

Министерство на отбраната е направило запитване за ремонт на 6 броя двигатели на МиГ-29 в Полша. В резултат от проведените срещи и разговори, Полша е поела ангажимент да ремонтира двигателите на изтребителите МиГ-29, напомни Стоянов. Ремонтът на двигателите на останалите 5 изтребителя трябва да завърши до края на 2022 г., добави той.

Няма възможност да бъде ремонтирана техниката нито в Беларус, нито в Русия. Спазваме санкциите, каза още военният министър.

Димитър Стоянов припомни, че след началото на войната в Украйна Министерство на отбраната, поради невъзможността да поддържа МиГ-29 от руски компании, е потърсило решение за извършване на ремонти на двигателите на МиГ-29 с подкрепата на Полша.

Полша пак ще ремонтира българските изтребители МиГ-29

Полша пак ще ремонтира българските изтребители МиГ-29

По думите на служебният министър Димитър Стоянов въпросът за използването на самолетните е "критичен"

Проведени са разговори с министъра на отбраната на Словакия за възможността за предоставяне на български двигатели за ремонт. Изпратили сме писмо с молба да ни предоставят оферта за закупуване на двигатели на МиГ-29, но оферти все още няма. За 3 месеца не могат да се сключат междуправителствени договори, водят се разговори, подчерта Стоянов.