"Личността оказва голямо влияние на поста премиер, особено в общества, в които няма политическа традиция. Социалната структура е неоформена. Единият казва, че е десен, но би трябвало да си изразител на интересите на едно капиталистическо общество или група. Другият бил ляв, ама представлява левите олигарси. Третият се смята, че е в средата, а всъщност иска да бъде и от двете страни.".

Това каза пред БНР първата жена-премиер на България Ренета Инджова. Тя е министър-председател на България в 84-тото (служебно) правителство, назначено от президента Желю Желев от октомври 1994 до януари 1995 г.

По думите й личността е важна. Особено в условия, когато не е изградена традицията и възможността да се рекрутира от обществото онзи, който представлява социалната структура - тези, които представлява.

"Та не беше ли личността на диктатора 36 години нещото, което определяше дори и дали можеш да разказваш вицове, или ще си мълчиш. И сега, когато неговият охранител (Бойко Борисов бе охранител на Тодор Живков) е станал за смях на целия свят, и вие казвате - той три мандата, пък аз три месеца. Ами той за тези три мандата направи лицето на България такова, че аз не знам колко десетилетия са нужни, за да изчистим този образ", каза Инджова.

Даниел Митов: Избирателите ще накажат всеки опит ГЕРБ да бъде заобиколен

Даниел Митов: Избирателите ще накажат всеки опит ГЕРБ да бъде заобиколен

Съставът на правителството - съгласие между Митов и Борисов

Тя смята, че поради моралната криза, в която нашето общество изпадна изправящата функция и роля отново се пада на жените.

"Обръщам се към жените, които са жертва на издевателства, онова отношение, което моделът Борисов към всички, които работят в обществения сектор прояви. Онази приласкателна и прелъстяваща сила, която той до ден-днешен продължава да прилага към жените. Като започнете от неговите най-близки, които му правят образа, и стигнете до тези, които са си на работното място и трябва да бъдат прегръщани, за да бъдат снимани. Неща, които по света са недопустими", каза Инджова.

По думите й всеки си пази достойнството и не иска да бъде подлаган на каквото и да било унижение. Никаква "Истанбулска конвенция" не е необходима, за да могат жените да се изправят срещу това зло, което ги унижава.

Обръщайки се към жените от различни професии тя ги призова да се изправят. "За морално изчистване и преобразяване въобще на поведението ни всяка минута, всяка секунда. Това означава, че нещата са стигнали до там, където общите стереотипи, общото поведение - виждате, искат все да се говори, концесионира, да се правят договорки едни с други", каза Инджова и обобщи, че механизмът ни на развитие досега е бил създаден на тази основа.

Парламентът ще проверява правителството 10 години назад

Парламентът ще проверява правителството 10 години назад

Мая Манолова: Вече са постъпили десетки сигнали в комисията

Когато една ситуация се е превърнала в трагедия, един катарзис е нещото, което ще освободи обществото. Тази мъртва хватка, в която сме, каза Инджова.

По думите й още говорим за мафия, защото свикнахме да живеем в условия на мафия.

"Може би българинът си харесва да има някой, който да го пази от други. И мафията в България изпълнява тази роля. Той седи и чака тази мафия да е благосклонна към него. И в крайна сметка да има за всички", обясни мисловният модел Инджова.

Ако забелязвате, отново започва утихване по въпроса - ще се извършва ли операция "чисти ръце". Ще се постигне ли справедливост и възмездие, а това е, което хората искат и те го искат 30 години. Но го искат по някакъв неизразен начин. В последните 10 месеца излязоха на улицата и искат само и единствено това, каза тя.

Припомняме, Ренета Инджова претърпя инцидент миналото лято, за което бе дала противоречиви показания.

Тя смята, че новите политици, ако се изплъзнат от този първи и най-важен императив на нашия живот днес, ще се излъжат.

България пада на 112-то място по свобода на словото в света

България пада на 112-то място по свобода на словото в света

Европейските журналисти са в беда, а веднага след България са Индонезия, Бенин, Замбия, Гватемала и Габон

"За тези 30 години България продължи да съществува без контра и баланси на властта в лицето на правна и съдебна система. Продължи да съществува в дундурканията на една медийна система, която е отстъпила едно място назад в свобода на изразяване - не 112-о място трябва, и 140-о място за нас е много", каза Инджова.

Тя е категорична, че медийната свобода и съдебната система са основно виновните за невъзможността българското общество да излъчи сили и генератори за наказване и възмездие за престъпления. Ние тук знаем, че живеем в най-безнаказаната, в най-корумпираната, в най-невъзможната - дори да се покаже истината за системата, в която живеем - страна, каза Ренета Инджова.