Българският екип на комисията, създадена по договора за добросъседство между България и Македония, се събира за първи път утре, за да обсъди насоките на бъдещата си работа.

Това съобщи бившият ректор на Софийския университет проф. Иван Илчев, който е член на комисията. Той прогнозира, че разговорите ни с Македония ще бъдат трудни и дълги, защото македонската общественост е "обработвана" с помощта на образованието и масмедиите в една определена насока вече повече от 100 години. 

Историци и дипломати влизат в комисията по договора с Македония

Историци и дипломати влизат в комисията по договора с Македония

Комисията е внимателно подбрана, съгласувана е и с БАН, увери Захариева

"Задачата няма да бъде лека - да се възвърне някакво знание за миналото, да се посочи, че това минало може да стане и би трябвало да бъде основа на добросъседски отношения между сега съществуващите държави. Би трябвало да се направят някакви промени в образователната система, така че да се избегнат някои крайни оценки и при двете страни. Процесът ще бъде много дълъг, муден, бавен. Не бива да се очаква скоростно решаване на проблемите", предупреди историкът пред БНР.

Проф. Илчев изтъкна, че не трябва да отиваме с прекалено голяма кошница, независимо от нагласите на обществото.

Радев в Македония: Само от нас зависи каква ще е бъдещата ни история

Радев в Македония: Само от нас зависи каква ще е бъдещата ни история

Общата история между България и Македония ще надделее над противоречията

"Обществото има сравнително кратка памет. Не бива да забравяме, че подобни комисии имаше през 1970-те и 1980-те години, които дискутираха как да се избегнат взаимно неприемливи оценки в учебниците по история и литература. Такива комисии имаше - българо-румънска, българо-югославска, така че известен опит в това отношение имаме", посочи той.

Крачки по отношение на разбирателството са направени, подчерта Илчев, като даде пример за сътрудничество между научни звена на двете страни и на националните им архиви. 

Демократи за Силна България подкрепят честване на църковни празници с Македония

Демократи за Силна България подкрепят честване на църковни празници с Македония

Отлагането на признаването на МПЦ застрашава напрежението да се прехвърли отвъд църковните проблеми