Има само три фабрики за цигари, които могат да работят легално - Благоевград, Пловдив и Стара Загора, всички останали са нелегални, коментира пред БНР председателят на парламентарната комисия за борба със сивата икономика Емил Димитров - Ревизоро. 

"Половината производство на легалните фабрики за цигари е без бандерол, защото е за чужбина. Това не прави автоматично цигарите нелегални. Проблемът е, че машините трябва да са вписани и да имат лиценз. Това нещо трябва да го отстраним", обясни той.

Цацаров възмутен, че няма наказуемост за производство на контрабандни цигари

Цацаров възмутен, че няма наказуемост за производство на контрабандни цигари

Незаконните фабрики били напълно автономни

"По отношение на алкохола - нормално е сега "Митницата" да проверява, сега е изкупната кампания, сега се произвежда огромното количество спирт, което после се реализира на пазара. Оказва се, че почти навсякъде има допълнителни кранове, от които тече спирт - не е вода, не е антифриз, не са хладилни агенти, а спирт, който може в огромни количества да наводни пазара", коментира Димитров.

Според него, няма проблем да има подобни кранове, но трябва да са запечатани. Няма проблем да има обезвъздушители, но те трябва да са в такова техническо състояние, че да се гарантира, че оттам не може да се точи алкохол.

Ревизоро иска 24-часов контрол във "Винпром Карнобат" или отнемане на лиценза

Ревизоро иска 24-часов контрол във "Винпром Карнобат" или отнемане на лиценза

Това обяви председателят на Комисията за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика

Във връзка с акциите тази седмица с митнически проверки на няколко склада с установени нарушения Димитров допълни, че "от този момент нататък контролът да бъде поставен на една много нова основа, регулярно да се извършва, ако трябва камери да вкарат в тези съоръжения".

Ревизоро обясни, че както казват, че не знаят, че трябва да обявят за тези тайни кранчета, утре ще дойдат да коментират как тези кранчета са им много необходими, а те дори знаят как могат да се направят, включително и с пломба.

Държавата със спешни законодателни мерки срещу контрабандата

Държавата със спешни законодателни мерки срещу контрабандата

Главният прокурор Цацаров е доволен, че исканията му са чути

Председателят на парламентарната комисия за борба със сивата икономикаочаква иска да чуе мнението на всички браншове.

"Ще ги изслушаме, защото мярката на закона не е самоцел. Искаме да е закон, който работи, но работи срещу нелегалния бизнес, а не да дадем възможност за някакъв данъчен, митнически, съдебен или прокурорски произвол върху легална фабрика, защото в момента е много лесно да накажеш легална фабрика, почти невъзможно е да накажеш нелегална", добави Емил Димитров - Ревизор.

Под 5% паднал делът на контрабандните цигари в страната

Под 5% паднал делът на контрабандните цигари в страната

Тези пари десетилетия наред замърсяваха не само политическата среда, призна Борисов