Държавата в спешен порязък взима законодателни мерки срещу контрабандата.

Това е резултат след спешното заседание в Министерство на финансите, където се събраха министрите Владислав Горанов, Младен Маринов и Цецка Цачева, главният прокурор Сотир Цацаров, директорът на Агенция "Митници" Георги Костов и председателите на комисии в Народното събрание Данаил Кирилов и Емил Димитров.

Миналата седмица главният прокурор Сотир Цацаров алармира за празноти в нормативната уредба и днес държавата се обедини.

Цацаров възмутен, че няма наказуемост за производство на контрабандни цигари

Цацаров възмутен, че няма наказуемост за производство на контрабандни цигари

Незаконните фабрики били напълно автономни

Парламентът трябва максимално бързо да започне разглеждането на законодателни промени, които да преодолеят празнотите в Наказателния кодекс във връзка с незаконното производство на акцизни стоки, обяви на брифинг финансовият министър Владислав Горанов.
Именно от Цацаров той разбрал, че са нужни законодателни промени, за по-ефективно борба с контрабандата.

Поставили сме срок до края на следващата седмица промените в Наказателния кодекс да бъдат на вниманието на народните представители, обяви правосъдният министър Цецка Цачева.
В спешен порядък още в рамките на деня експертна група в Министерство на правосъдието заедно с представители на прокуратурата и на Министерството на финансите ще изработят съответните промени.

Само чрез административно наказателните уредби не може да бъде предотвратено незаконното производство на акцизни стоки, тъй в държавата липсва информация за нарушения до момента на проверките, по думите й.

Под 5% паднал делът на контрабандните цигари в страната

Под 5% паднал делът на контрабандните цигари в страната

Тези пари десетилетия наред замърсяваха не само политическата среда, призна Борисов

Процентът на условните присъди не може да бъде мерило за наказателното производство, включи се и главният прокурор. На въпрос защо 63% от присъдите по данъчни престъпления са условни, Цацаров коментира: "Законът е предвидил възможността за неосъждани лица да се постановява условно осъждане. Това е нещо обичайно."

Иначе главният прокурор е доволен, че исканията му са чути. Въпросът е идеите, намеренията и волята да са облечени в подходяща законодателна техника, допълни още Сотир Цацаров.

Припомняме, на 5 септември прокуратурата влезе в компаниите на Стайков - "Топаз мел", "Винпром Карнобат" и "Сис индустриийс". При операцията бяха задържани общо10 лица, сред които и самият Стайков.

След това спецпрокуратурата повдигна обвинение на 8 души за продажба на акцизни стоки без бандерол, извършване на данъчни престъпления и пране на пари.

Обвиняем по разследването е й синът на Стайков - Стайко Стайков, който все още се издирва, и за неговото задържане е издадена Европейска заповед за арест.

Съдът реши да остави в ареста Миню Стойков, заедно с неговия родственик Белун Хазърбасанов и Иван Димитров, който е син на кмета на Карнобат.

След това от Агенция "Митници" запечатаха три от фабриките за за производство и бутилиране на спиртни напитки на "Винпром Карнобат", намиращи се край селата Венец и Церковски.

На 22 септември, служителите от запечатаните обекти блокираха движението по жп линията за три часа.

От агенцията поискаха удължаване на срока на затворените предприятия с 60 дни.

Това предизвика нов протест от служители на "Винпром Карнобат. Те обвиняват в лъжа директора на Агенция "Митници" в Бургас Валери Стефанов, който заяви, че има писмена заповед за запечатването на трите фабрики за спиртни напитки на "Винпром Карнобат".