Никога руски компании не са се облагодетелствали повече от времето, когато ПП са управлявали. Това заяви пред БНР бившият служебен министър на енергетиката Росен Христов.

По думите му по тяхно време сме имали пълна зависимост от руско свежо ядрено гориво. Според него Продължаваме промяната не са направили нищо, за да диверсифицират доставките. Христов подчерта, че ситуацията с газа е сходна. Те демонстративно спряха доставките и плащанията към "Газпром", но веднага го заместиха с абсолютно същия руски газ, който минаваше през посредници, поясни Христов.

С "Лукойл" ситуацията е абсолютно същата. Компанията реализираше огромни печалби, държейки цените високи, и плащаше данъци извън България. Христов посочи, че от Лукойл никога не са плащали данъци у нас.

Той изтъкна, че служебното правителство е успяло да накара компанията да се регистрира в България като данъкоплатец, да си премести центъра на икономическа дейност в България и за пръв път "Лукойл" плати данъци, като внесе дори авансово над 150 млн. лв. Това , че сега "Лукойл" плаща данъци в България е изцяло заслуга на служебното правителство, уточни Христов.

Бившият министър на енергетиката изтъкна, че по негово време цените на бензина са паднали под 2,5 лв. за литър. По думите му след идването на ПП/ДБ на власт цените на горивата отново гонят 3 лева. И при предишното редовно правителство, и при сегашното виждаме едно отношение към "Лукойл" с много силно покровителство, оставяйки ги да не плащат данъци, да се възползват от пазара и да реализират свръхпечалби, посочи той.

Росен Христов бе категоричен, че никой не може да договори за няколко часа плащане на данъци от порядъка на 1,5 млрд. лв. Очевидно това е било на изчакване. Те умишлено са ги оставили да не си плащат данъците и да си въртят парите. Като ножът опря до кокала, нямаше как и договориха това плащане, допълни той.

ПП водят една пълна демагогия от порядъка на това, което беше по времето на Тодор Живков и комунистическата партия, където се говореше едно, а се вършеше абсолютно друго, каза още Христов.

Припомняме, че ГЕРБ отново вдигнаха мерника на Лукойл и поискаха отмяна на дерогацията за внос на руски петрол. Делян Пеевски пък поиска отчет от НАП и Агенция Митници за това дали Лукойл заобикаля санкциите и дали си плаща данъците. Депутатът от ГЕРБ Делян Добрев предложи базите на "Лукойл" да бъдат поставени под контрола на Държавния резерв.

На съвместен брифинг на ГЕРБ и ДПС бе съобщено, че ако компанията не си плати веднага данъците, ще бъде внесено искане за отмяна на дерогацията. Премиерът Николай Денков подчерта, че дерогацията не може да бъде отменена в рамките на няколко дни. Делян Добрев обвини правителството, че е на хранилка в "Лукойл".

Според Синдиката на българските нефтохимици дерогацията на "Лукойл" е станала разменна монета на партийните интереси.

ПП/ДБ против да се работи на коляно за "Лукойл"

ПП/ДБ против да се работи на коляно за "Лукойл"

Нищо не налага извънредно заседание и то преди текстовете да са готови