Още в понеделник ще бъдат изискани доклади от шефовете на митниците и на НАП, с които да информират Парламента какво се случва в "Лукойл" - заобикалят ли се санкциите, плащат ли си данъците. Това информират от пресцентъра на ДПС, които разпространяват моменталната позиция на съпредседателя на парламентарната група Делян Пеевски.

Позицията му явно е в реакция подгласна на заявката на Десислава Атанасова от ГЕРБ, която актуализира предложението за незабавно прекратяване на дерогацията за внос на руски петрол, която България ползва при наложените санкции на ЕС върху руски продукти. За трети път от ГЕРБ ще внесат това предложение, предишните пъти, още през юли месец, то бе огласявано от Делян Добрев.

Парламентът го отхвърли за втори път и в края на септември месец, като правителството Денков/Габриел също не подкрепя предсрочното прекратяване, тъй като това може да създаде трус на пазара.

Според позицията на Делян Пеевски от днес остават открити въпросите и за назначаването на особен представител в рафинерията, както и това как държавата си изпълнява правата като държател на златната акция, чрез своя представител в Надзорния съвет на "Лукойл". Също така работата на рафинерията оставала непрозрачна, тя продължавала да се стреми към запазване на монополното си положение на българския пазар, което се отразява негативно върху хората и бизнесите и не изпълнявала ангажиментите си към бюджета на страната, с което ощетява фиска.

Какво ново се предлага за руския петрол, пита Асен Василев

Какво ново се предлага за руския петрол, пита Асен Василев

Има интерес от страна на различни международни организации за закупуването на рефинерията

Задължение на правителството е да защити националния интерес и българските граждани, заявява Пеевски днес и поставя като червена линия как ще бъде гласувано в парламента предложението - "гласуването ще покаже кой къде стои".

"Като част от евроатлантическото мнозинство в Народното събрание ще настояваме за ефективни, решителни и бързи действия от страна на изпълнителната власт."

Според изявлението "прекратяване на дерогацията за преработка на руски петрол на "Лукойл Нефтохим Бургас" е въпрос от стратегическо значение за България и българските граждани. "Гласуването на това решение в Народното събрание ще очертае много ясно на чия страна са парламентарните партии и коалиции - на страната на гражданите и евроатлантизма или на страната на "Лукойл", Русия и финансирането на войната срещу Украйна."

Румен Радев вижда продажба на тъмно на бургаската рафинерия

Румен Радев вижда продажба на тъмно на бургаската рафинерия

Налагането на транзитни такси на природния газ било погазване на европейската солидарност

Припомняме, че само преди дни финансовият министър Асен Василев обяви в интервю в западна медия, че правителството има информация за опити за продажба на рафинерията от страна на руската компания "Лукойл". Информацията бе потвърдена и от премиера Денков, макар и самата компания да отрича. От "Лукойл" обаче няколко пъти предупредиха, че предсрочният отказ от руски петрол може да наруши работата на петролната рафинерия в България и припомни, че има и договорен план за поетапно преминаване към алтернативни източници на петрол.

Паралелно с информацията за опити за продажба на бургаската рафинерия, президентът Румен Радев обяви, че една сделка за продажба би се случила на тъмно.

Шефът на НАП Румен Спецов обяви обаче и че не открива документ, финансово обвързващ "Лукойл", така че да търси плащането авансово на данъка, както бе обявено от служебното правителство на Гълъб Донев. Плащанията на данъци от "Лукойл" е всъщност едно, от март месец 2023 г., на стойност 89 млн.лв.