Росен Плевнелиев искрено се надява да има правителство.

Президентът на България, в периода 2012 - 2017 г. отчита възход на популизма.

"Има държави, които попаднаха в плен на този подход. България е класическа жертва и това са над 100 държави - цяла Латинска Америка беше погубена и унищожена политически и икономически от популисткия подход", предупреди той пред Нова телевизия.

По негови думи навсякъде в българската политическа система се вижда популизъм и единственият подход е този на противопоставянето. Нямало елементарно изграждане на мостове.

Плевнелиев отбеляза, че България е потънала в популизъм и се намира точно 10 години зад Гърция. "Това, което ще се случи при нас е същото, което стана и там тогава - тежка криза, жестоко противопоставяне, финансова, икономическа и политическа криза", предупреди той и допълни, че при нас тази ситуация също ще се реши по лошия сценарий.

Запитан дали е възможно правителство, той обясни, че ако не можем да убедим евроскептиците, трябва да се обединим проевропейците.

Анализатори: Кабинет ще има, търси се премиер

Анализатори: Кабинет ще има, търси се премиер

В ГЕРБ има кадрови потенциал за подходящ министър-председател

Ако България не сформира сега правителство, целият проевропейски елит се е провалил тотално и на власт идват популистите и президентът Радев, изтъкна Плевнелиев.

Според него има два оставащи разумни варианта. Единият е програмно правителство на ГЕРБ с мандата на ГЕРБ с плаваща широка подкрепа, от който даде такава - било то ДПС, ИТН, БСП или дори ПП-ДБ. Плевнелиев настоя за ясни цели, разписани по години. Според него ГЕРБ имат експертите, които могат да го направят.

Вторият възможен вариант е правителство на малцинството дори и с премиер Борисов. Хората очаквали лидерство, да се носи отговорност. Омръзна ни от 4 г. да сме потънали в липсата на елементарен план, посочи Плевнелиев.

Според него, ако ГЕРБ поемат отговорност, те дългосрочно ще спечелят.

Плевнелиев смята, че проблемът за участието на ДПС в евентуален кабинет е фактът, че лице, което е под международен санкционен режим, е лидер на тази партия. Борисов не можел да приеме факта, че лице, санкционирано по "Магнитски" трябва да му е официален коалиционен партньор. ДПС със сигурност могат да са част от решението, но не само, уточни Плевнелиев.

Той очаква и ДПС да има свои представители във властта, ако подкрепят правителство.

Борисов: Няма да се вържа повече да ти дам колата да ми я караш
Обновена

Борисов: Няма да се вържа повече да ти дам колата да ми я караш

Правителство може да има само с мандат на ГЕРБ, отсече той

Борисов трябва да съзнава, че това е неговият момент - той няма право на грешка, подчерта Плевнелиев и отново изрази мнение, че правилният подход е да има програма с 4-годишен мандат.

Той е убеден, че в Президентството "загряват здраво" за излизането на Радев на политическата сцена.

Освен това Плевнелиев заяви, че би се радвал ПП-ДБ да се разцепи, тъй като винаги е бил противник на тази сглобка.

"В политиката 1+1 никога не е 2, то може да е повече, може да е по-малко. Ето видяхме, че е по-малко. Ако бяха останали отделни партии, щеше да им донесе повече. Ако ПП слязоха надолу, заради всичко, което счупиха, то ДБ щяха да са нагоре, но понеже са заедно, не се случи", поясни той.

Борисов в много по-добра позиция и с лек ултиматум

Борисов в много по-добра позиция и с лек ултиматум

Анализатори: Политическата ни култура слиза на махленско ниво