Има опит за миниране на процеса за съставяне на правителство с втория мандат. Важно е да се вземат трезви решения в труден момент. Toва заяви председателят на 49-то Народно събрание Росен Желязков пред БиТиВи.

Трябва да върнем доверието в процеса за съставяне на правителство, само ако съставът бъде достатъчно балансиран с ясни заявки, че твърденията са истински намерения или са само вътрешни уговорки, каза той. Важна е ролята на "Демократична България", защото именно те били застъпниците за експертен кабинет. Ако не може да се възстанови доверието, няма начин да се върви към реализация на втория мандат. "Позицията на Мария Габриел ще бъде като на човек, на когото са счупили доверието", изтъкна Росен Желязков.

Желязков не е гледал пресконференцията на Радостин Василев, на която той показа записи от Националния съвет на ПП. Той се въздържа да чуе записите, за да не се замъгли политическата преценка към настоящия момент. Има няколко въпроса, които се поставят - въпросът за причините да се извадят записите, защо точно и сега и защо точно преди втория мандат, посочи шефът на НС.

По думите му, ако се твърди, че разговорът е компилиран, трябва да получим уверението, че всичко казано не е вярно. Втората тема е, ако това не е компилиран запис е дали всичко казано е искрено, за да се спечели доверието на изпълнителните органи на ПП. От ГЕРБ няма да взимат рязко политическо решение, защото усещат, че техните симпатизанти настръхват.

Росен Желязков отказа да коментира публикацията на председателя на парламентарната група на ГЕРБ/СДС Десислава Атанасова, която написа "единственото, което мога да им кажа, че вратата е ей там" с аргумент, че Изпълнителната комисия на ГЕРБ ще вземе решение какво да прави формацията на Бойко Борисов.

Много неприятно усещане има как в разказа на Радостин Василев - Мария Габриел се разплакала. Който познава Мария Габриел, трябва да знаят, че тя не е от момичетата, които плачат, каза Желязков. "Мария ще заяви какво е нейното виждане по темата, но не знаем защо се споменават нашите партньори. Мария Габриел е основна сюжетна линия, защото приехме да се откажем от позицията на еврокомисар, съгласихме се тя да бъде на второ място в ротацията, само и само да има правителство", коментира председателят на 49-то Народно събрание.

Според него, ако е имала някаква страх, за имунитет, за политическо поведение гласуванията по НПК щели да бъдат различни.

Компроматите срещу ПП няма да повлияят на Борисов

Компроматите срещу ПП няма да повлияят на Борисов

Лидерът на ГЕРБ разкри и детайли от разпитите в прокуратурата