"Удовлетворен съм и съм благодарен на всички народни представители, които подкрепиха този въпрос, който беше отлаган. Да, механизъм за разследване на главния прокурор вече има в българското законодателство. По отношение на избор и отстраняване на върховните магистрати, в крайна сметка се взе решение - 13 гласа са достатъчни за главния прокурор, а за председателите на върховните съдилища ще е нужно квалифицирано мнозинство от 17 гласа."

Това бе първият коментар на служебният министър на правосъдието Крум Зарков, след като парламентът прие окончателно на второ четене промените в НПК, въвеждащи механизъм за контрол над главния прокурор.

При изготвянето на проектозакона министерството на правосъдието се е ръководило спрямо върховния закон - Конституцията, категоричен е Зарков, който е оптимист, че промените ще устоят на ценза на Конституционния съд.

Гешев се закани, че няма да позволи да се пипа Конституцията с мазни пръсти

Гешев се закани, че няма да позволи да се пипа Конституцията с мазни пръсти

Главният прокурор ще се постарае всички престъпници да влязат в затвора

"За всеки един закон, който прави дълбока реформа в съдебната система, винаги се поставят такива въпроси. Ние с екипа ми, а и екипът, който беше преди това - на Надежда Йорданова, сме работили с в синхрон с Конституцията и считаме, че няма противоконституционност в механизма за разследване на главния прокурор, който беше една от основните теми на разговорите", отговори на въпрос на News.bg шефът на правното ведомство.

А защо при прокурорската колегия се изисква само обикновено мнозинство от 13, а при съдийските квалифицирано такова от 17 гласа и не е ли това двоен аршин? "Има голяма разлика във функцията и йерархическата структурата на съдилищата и прокуратурата. И съобразно международните стандарти за съдилищата трябва да се постига по-голяма степен на самоуправление на самите съдии. И затова се прави допълнителна гаранция, за да не може, или да е много трудно, във Висшия съдебен съвет да се вземат решения, засягащи председателите на върховните съдилища, без в него фактически да участва професионалната съдийска квота", обясни казуса Зарков.

Ударно депутатите гледат механизма за контрол на главния прокурор

Ударно депутатите гледат механизма за контрол на главния прокурор

Депутатите се заеха с второто четене на НПК