Депутатите се заеха с второто четене на Наказателно-процесуалния кодекс. В текстовете е заложен механизъм за разследване на главния прокурор.

Преди това законотворците бяха в дълга почивка, но успяха да си удължат работното време до окончателното приемане на текстовете.

По време на дебатите адвокат Петър Петров от "Възраждане" заяви, че тoва, което се приема е в резултат на политическа договорка, касаеща механизма за отстраняване на главния прокурор. Този законопроект бе приет вчера на Комисията по правни въпроси, а докладът е писан по спешност и бе внесен в пленарна зала не като резултат от анализ от промяна на наказателното производство, а като резултат от джентълменското споразумение между първите две групи в парламента, посочи адвокат Петров.

По думите му законопроектът ще бъде приет от хора, които нямат идея какво представлява наказателният процес и хора, които не са виждали заседателна зала, прокуратура или полицейско управление. Законопроектът ще бъде приет единствено като политическа договорка, която да спаси тези политици, които не желаят да бъдат обект на разследване, изтъкна Петър Петров.

Мирослав Иванов от ПП призова "Възраждане" да не правят внушения по законопроекта.

Служебният правосъден министър Крум Зарков защити НПК. Правна комисия свърши добра работа, но остават някои неща, за които трябва да се помисли, призова Зарков и изброи нещата, които трябва да се помислят: да се ограничи възможността за довеждане на пострадалия на разпит, когато това не е необходимо. Със законопроекта ще паднат редица мониторинги и срам, сигурен е Зарков.

Народните представители поискаха и разделно гласуване на всеки един параграф от законопроекта за промени в НПК, въпреки че част от тях се объркаха и не се знае какво гласуват. Председателят на Народното събрание Росен Желязков обясни, че трябва да се гласуват от първи до 10 параграф, разделно, за да не се получи объркване в пленарна зала на парламента. За да се изясни въпросът, Желязков даде 15 минути почивка.

Дебатът и разглеждането на НПК продължава.

От ПП/ДБ преспаха и видяха малките букви в НПК, гласувани вчера

От ПП/ДБ преспаха и видяха малките букви в НПК, гласувани вчера

При подмяна на съдебната реформа от ГЕРБ, се отказват от кабинет

Припомняме, вчера комисията по правни въпроси прие на второ четене промените в НПК, които предвиждат механизъм за разследване на главния прокурор, както и промените в Закона за съдебната власт. Именно механизма е крайъгълен камък в съдебната реформа, включително и за прилагане на ПВУ, а пък съдебната реформа е сочена от ПП/ДБ като крайъгълния камък изобщо за съставяне на правителство. Тази сутрин евентуалния кандидат за премиер с втория мандат Николай Денков заяви, че ако законите не бъдат приети в пленарна зала така както са предложени, а и както лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обеща - "във вида, предложени от Крум" - то е по-вероятно вероятно от ПП/ДБ да се откажат от споразумението за изпълнение на втория мандат.

Проблемът идва от допълнително направеното предложение от депутата от ГЕРБ Рая Назарян, с което се даде възможност на прокуратурата да контролира избора и уволнението на председателите на двата върховни съда - ВКС и ВАС. Именно това предложение беше и прието вчера. Депутатът от ПП/ДБ и бивш правосъден министър Надежда Йорданова коментира само, че това е създало "каша", а пък от ПП, чийто е и председателят на комисията, излязоха с позиция едва тази сутрин.

Реално предложеното от Рая Назарян е предложението, застъпвано в продължение на няколко години от страна на един от бившите правосъдни министри и правно острие на ГЕРБ Данаил Кирилов, който когато ставаше въпрос за механизъм за контрол на главния прокурор, излизаше с тезата за равнопоставеност между "тримата големи".

Лозан Панов: Правилата за съдебната власт се променят със законодателен вандализъм

Лозан Панов: Правилата за съдебната власт се променят със законодателен вандализъм

Текстовете предстоят да се приемат на второ четене