България категорично осъжда пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна и се ангажира със стратегическа помощ.

Това заяви председателят на Народното събрание Росен Желязков, който е на официално посещение в Украйна. В парламентарната делегация са и депутатите Даниел Митов от ГЕРБ-СДС, Ивайло Мирчев от ПП-ДБ и Станислав Анастасов от ДПС.

След над 10-часово пътуване с влак до Киев Росен Желязков посети първо Върховната Рада. Още на входа Желязков беше посрещнат от своя украински колега Руслан Стефанчук. Двамата имаха и среща на четири очи.

Росен Желязков произнесе реч и от трибуната на Върховната Рада. Словото му започна с думи на украински, цитирайки един от най-известните украински поети - Максим Кривцов, който казва "Ще си върнем живота".

Той подчерта, че помощта за Украйна е поставена на най-високо ниво със седем решения на парламента за предоставяне на БТР-и, зенитно управляеми ракети и боеприпаси. Желязков се застъпи и за евроинтеграцията на страната.

България приветства решението на Европейския съвет за започване на преговори за присъединяване на Украйна към ЕС, подчерта той. Страната ни категорично подкрепя европейската интеграция и евроатлантическата перспектива на Украйна, заяви Желязков.

БТР-те тръгнаха за Украйна

БТР-те тръгнаха за Украйна

Операцията ще продължи и следващата седмица

Председателят на парламента изрази безпокойство от безпрецедентните военни действия на Русия в Черно море и от планираните незаконни избори за президент на Русия в анексирания Крим и окупираните територии.

Речта на Росен Желязков няколко пъти беше прекъсвана от бурни аплодисменти на украинските депутати, които разпънаха българския флаг.

Председателят на украинския парламент Руслан Стефанчук благодари на българския парламент и на българския народ за огромната подкрепа, която оказват на Украйна. "Решенията за предоставяне на военна и хуманитарна помощ са от огромно значение за нас и никога няма да бъдат забравени", заяви още Стефанчук.