Такъв прецедент няма в историята на европейския парламент - пакет, който да разделя държавите-членки по този признак. Законодателен пакет, който да не е получил веднъж приемане от страна на ЕП, законодателен пакет, който в 2/3-ти е отхвърлен от транспортна комисия, на предпоследно заседание в парламента в този мандат - да бъде включен за разглеждане.

Водени от принципа, че държавите-членки трябва да са единни в многообразието си, не се е стигало до такова разделение.

Това заяви пред журналисти транспортният министър Росен Желязков преди утрешното заседание в Европарламента, където ще стане ясно дали пакет "Мобилност", наречен пакет "Макрон" ще бъде разгледан от сегашния състав на европарламента или ще бъде завещан на следващия.

Припомняме, само два гласа не достигнаха при вчерашното гласуване, за да бъде отложено разглеждането на пакета "Мобилност". Българските евродепутати Светослав Малинов, Николай Бареков и Нежми Али са отсъствали от залата по време на гласуването, съобщи снощи министърът на транспорта Росен Желязков.

В сряда, 27 март, в дневния ред на заседанието на Съвета по транспорт ще бъдат разглеждани други теми. Паралелно в 8:45 се събираме групата на единомислещите за координиране на действията. Това е паралелно с гласуването в ЕП, уточни българският транспортен министър.

Желязков вече гледа към следващия вот срещу пакета "Мобилност"

Желязков вече гледа към следващия вот срещу пакета "Мобилност"

В ЕП липсвали партньори от Румъния, Литва и други

Целта е да има време да се постигнат компромиси, които удовлетворяват периферните държави и не са в разрез на прокламираните принципи на пакета, каза Желязков.

Това разделение се видя много ясно вчера, при гласуването на дневния ред - почти 50 на 50. Такова разделение ще се види и при утрешното гласуване на текстовете, ако след поредното гласуване на дневния ред бъде приет за разглеждане пакетът, смята транспортният министър.

По думите му тече интензивна кампания от нашите членове в ЕП сред техните колеги. При вчерашното гласуване се видя, че редица държави, които сега не са в нашата група на единомислещите показват колебливост в гласуването.

Затова днес имаме целенасочени действия от страна на колеги-министри на транспорта и от нашите евродепутати към колегите им от Португалия, Испания, Ирландия, Гърция, Словения, Словакия, Хърватска. Сутринта изпратих писмо до своите колеги-министри, които вече пътуват към Съвета по транспорт в Букурещ с настойчиво искане да мотивират своите представители в ЕП да гласуват пакет "Мобилност" да се разгледа от следващия състав на ЕП.

В зависимост от резултата на гласуването имаме среща с румънския министър на транспорта, който председателства Съвета по транспорт. Темата е недопускане на триалози в този мандат.

В Букурещ в петък ще има съвместно правителствено заседание на министрите от България и от Румъния.