Конфедерацията на индустриалците и работодателите в България (КРИБ) поема ротационното председателство на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) за 2024 г. с амбицията да защитят и доразвият водещото място на работодателите в икономиката и социално-политическата реалност в България. Това обяви председателят на работодателската организация Кирил Домусчиев на пресконференция в БТА.

Той подчерта, че работодателите са реален фактор в социалния диалог и отстояват интересите на бизнеса - най-големият данъкоплатец в България.

Домусчиев представи приоритетите по раздел първи "Национални приоритети" - пълноправно членство на България в Шенген през 2024 година, влизане на страната ни в Еврозоната през 2025 и присъединяване на България в Организацията за икономическото сътрудничество (ОИСР) през 2026 г. КРИБ ще настоява пред правителството да се реализира членството на страната ни в ОИСР през 2026 г. Домусчиев се надява България да не изостава от останалите си съседи и държави членки на ЕС.

60% от бизнеса вече иска да сме в еврозоната

60% от бизнеса вече иска да сме в еврозоната

67% от работодателите предвиждат увеличение на заплатите догодина

По раздел "Енергетика и зелен преход" КРИБ настояват да виждат - както е модерно да се казва - една устойчивост в енергийния сектор на България. Работодателската организация настоява за възобновяване на компенсаторния механизъм за високата електроенергия, за да може бизнесът да бъде по-конкурентен. Настояват още за приемане на процедура и механизъм за подкрепа на енергоинтензивната индустрия, формиране на национален пазар на емисии за парникови газове, активизиране работата на Консултативния съвет за европейската зелена сделка за формиране на политиките по зеления преход, довършване на Стратегията за национално енергийно сътрудничество в областта на енергетиката, ясен критерии за енергийно бедните и др. КРИБ не искат бизнесът и гражданите да бъдат товарени с екзотични проекти за електроенергия, а всичко да е на пазарен принцип. "Който не може да се реформира, да си заминава", отсече Домусчиев.

По раздел "Образование и пазар на труда" работодателските организации настояват да се синхронизират политиките по обучение на възрастните, създаване на програма за приобщаване на трайно безработните към учебните и трудовите процеси, насърчаване на усилия за създаването на достъпни услуги за отглеждането на деца. Разделът бе представен от Добри Митрев, председател на УС на Българската стопанска камара (БСК).

Влизането в еврозоната не би представлявало сериозна промяна за българската икономика

Влизането в еврозоната не би представлявало сериозна промяна за българската икономика

Това сочи доклада на Съвета за икономически анализи

По раздел "Социална сфера" работодателите искат финализиране на усилията за транспониране на директивата за минималните работни заплати, укрепване и развитие на капиталовите стълбове в пенсионния модел, подобряване на адекватността на подкрепата по линия на социалното подпомагане и здравна реформа с акцент върху превенцията и скрининга. Политиката в социалната сфера открои председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев.

Цветан Симеонов, председател на Българската търговско-промишлена палата (БТПП), е доволен, че работодателите работят в синхрон. Има ред в организацията, повече от 31 ротации са осъществени за една година, отчете Симеонов, който е доволен, че работодателите са постигнали с частичен успех за първите три дни болнични да бъдат намалени на два.

Симеонов посочи, че административната тежест за малките и средни предприятия остава като неразрешен проблем. Държавата не внедрява разходи по определяне на държавните такси, като работодателите ще оказват натиск в тази посока. Електронното управление продължава не е приоритет на държавата, а оттам се храни корупцията и страната има проблеми с върховенството на правото, коментира Цветан Симеонов.

Работодателите харчат с над 20% повече през 2023 г. за образование

Работодателите харчат с над 20% повече през 2023 г. за образование

Това показват данни от изследване на НСИ