В доклада на Европейската комисия, който излиза в сряда, България и Румъния ще получат остри критики заради неуспеха си да предприемат ефективни действия срещу корупцията, информира електронното издание EUobserver.com

Тонът ще бъде особено остър към България - но нито една от двете страни няма да получи конкретни санкции на този етап за правосъдието и вътрешните работи, се посочва в доклада, с който разполага EUobserver.

Докладът за България приветства усилията на страната в сферата „правосъдие и вътрешни работи", но отбелязва, че те са недостатъчни, тъй като рядко има конкретни резултати.

По въпроса за корупцията е отбелязано, че само няколко случая са разрешени.

Институциите и процедурите изглеждат добре на хартия, но на практика не дават добри резултати, сочи докладът.

Комисията подчертава, че въпреки предоставената помощ, София не я е използвала.

Като резултат от това се наблюдава „нарастващо чувство на недоволство" у страните членки на ЕС.

Румъния се оказа по-добрата от двете страни, коментира изданието изводите на доклада.  Критиките към нея ще са по-малко и няма да има отделен доклад за управлението на европарите.

Документът за Румъния подчертава, че все още е необходим напредък в борбата с корупцията и реформите в съдебната система, че процесът на реформи е непостоянен.

Заключението за Румъния е, че като цяло страната се „движи в правилна посока".
Новите институции и процеси се нуждаят от повече време, за да подобрят ефективността си.

За разлика, „България трябва да предприеме стъпки в правилна посока. Напредъкът все още е повърхностен", се чете в евродоклада.