Румъния може да драгира река Дунав, да я направи по-дълбока, за да могат да се превозват по-тежки товари и да има повече туристи по нея.

Това заяви българският премиер Бойко Борисов на брифинг след края на Съвместното заседание на правителствата на България и на Румъния в Букурещ.
Преди съвместното заседание Борисов и Виорика Дънчила имаха среща на четири очи, съобщиха от Министерския съвет.

Премиерът коментира и различни варианти за местоположението на нов мост над река Дунав. По думите му за локацията Русе - Гюргево могат да се използват европейски средства, защото това е европейски коридор. По отношение на Свищов или Никопол от българска страна е възможно публично-частно партньорство. Мостът при Русе трябва да се ремонтира основно и двете страни ще положат усилия, увери Борисов.

Той поздрави румънския премиер Виорика Данчила за успешното председателство на Съвета на Европейския съюз и за усилията на Румъния в тази сфера.

От своя страна премиерът на Румъния подчерта доброто сътрудничество на двете страни на европейско ниво и по отношение на Шенген. Според Данчила днешната среща е възможност за Румъния и България да отправят послание за поддържане на обединена Европа, която е по-силна и по-близка до гражданите и за която да е характерна сплотеността.

По време на съвместното правителствено заседание бяха подписани двустранни документи.
В сферата на реакцията при бедствия и аварии Борисов подчерта, че е ключово и двете ресорни министерства да задействат автоматично своите сили и средства. Насърчаването на малките и средни предприятия е важно за бизнеса от двете страни на Дунав, отбеляза Борисов по отношение на подписания меморандум в тази сфера.

Бойко Борисов и Виорика Данчила обсъждат трети мост над Дунава
Обновена

Бойко Борисов и Виорика Данчила обсъждат трети мост над Дунава

Предстои четиристранна среща между България, Гърция, Румъния и Сърбия.

За транспортните коридори премиерът Борисов изтъкна, че има доста конкретика както с Румъния, така и с Гърция.

В енергийната сфера премиерът Борисов изрази надежда, че през юни ще бъде направена първата копка на интерконектора с Гърция. България, Румъния и Гърция трябва да се подготвят със своите газови магистрали, за да може да транспортират в различни посоки. Тук имаме пълно разбиране, категоричен беше министър-председателят. Той изтъкна, че е по-удовлетворен, защото е налице много съществен напредък по интерконекторите и транспортните схеми.

Борисов акцентира също върху темата за Западните Балкани. Неслучайно нашата среща ще прерасне в четиристранна, това е добър знак за целите Балкани, заяви премиерът и добави, че се надява занапред и други страни от региона да бъдат присъединявани към проектите, защото те касаят свързаност и транспортни коридори.

Румънският премиер Виорика Данчила изтъкна отличните отношения с България, която по думите й е ключов партньор за Румъния в региона. Тя отбеляза ръста на стокообмена между двете страни. Румънският министър-председател изтъкна и проектите в сферата на енергетиката, транспорта и трансграничното сътрудничество.