В битката за опазването на управляващата коалиция България може да загуби авторитета си пред съюзниците заради липсата на решителност по ситуацията с Украйна. Такава позиция изрази пред Bulgaria ON AIR лидерът на СДС и депутат от групата на ГЕРБ-СДС Румен Христов.

От коалицията ГЕРБ-СДС призоваха България да помогне на Украйна с оръжия, като за целта внесоха предложение да се даде такъв мандат на правителството.

"Още на 23 март излязохме с декларация да окажем военна помощ. Не с въоръжение, а с главно амуниции, каски и бронежилетки. Не може от 30 държави само 2 - заедно с Унгария, където предстоят избори - да се снишават. Така няма да станем приятели на Путин, врагове сме му, просто защото сме в НАТО. Въпросът е да не разочароваме нашите партньори." - заяви Христов в студиото на "Денят ON AIR".

Той е категоричен, че не си струва в битката за опазването на коалицията България да загуби авторитета си сред съюзниците си.

"Да, БСП е основният препъникамък, но самите те са избрали да бъдат в коалиция с БСП", каза той във връзка с позицията на "Демократична България".

"В крайна сметка трябва да се вземат тежки решения в интерес на България, да се пази авторитетът, а не коалицията", подчерта лидерът на СДС.

По думите на Христов даването на снаряжения и амуниции на Украйна, с които да се отбраняват срещу агресор, не въвлича България във войната.

"Снишавайки се, едва ли не ще бъдем заобичани. Нима всички останали държави, които дават оръжие, участват във войната? Като член на Алианса ние разчитаме на неговата подкрепа, за да защитим суверенитета си, защото нямаме военния капацитет за да се защитим сами. Лоялното отношение към тях означава и такова от НАТО. България има повече нужда от НАТО, отколкото НАТО има от България." - изтъкна депутатът от ГЕРБ-СДС.

Според Христов, България трябва да прояви съпричастност и емпатия към украинските бежанци, както е направила с арменските в началото на XX век.

"В началото на XX век България приютява 300 хил. бежанци. Тогава младата българска държава, на 30-40 г. от своето създаване, с далеч по-малко ресурси успява да ги приюти. Оземлява ги с 50 дка - средната земя на един български стопанин - тоест не може тези хора, които бягат от войната, да не получат подкрепа." - категоричен бе лидерът на СДС.

И ГЕРБ иска да подкрепим с въоръжение Украйна

И ГЕРБ иска да подкрепим с въоръжение Украйна

Помагане на жертвите не означава въвличане в конфликта, изтъкна Митов.