Докладът на ЕК е най-лошият от 2005 г. насам, той е убийствен като квалификации и определения за социално-икономическата среда.

Това заяви председателят на ПП АБВ Румен Петков. Той определи като груба и цинична лъжа част от коментарите по отношение на документа, според които скоро мониторингът за напредъка на България ще бъде свален.

Това не само, че не е вярно, но съдържанието на доклада е убийствено за редица сектори, посочи Петков.

Според него в медиите се водил измислен дебат дали Комисията е решила да продължи Механизма за наблюдение на реформите в правосъдната система на България или този механизъм е отпаднал.

От текста на доклада е съвършено ясно, че такъв въпрос не съществува. Цитирам конкретно параграф 31 от доклада: "в рамките на този механизъм Комисията продължава да наблюдава съдебната реформа и борбата с корупцията в България"., подчертава Петков.

Мониторингът над страната ни щял да отпадне

Мониторингът над страната ни щял да отпадне

От ЕК посочват обаче, че решението все още не е взето окончателно

По думите му е очевидно, че предният състав на Комисията не е свалила механизма, както било обещано и пропагандирано от премиера Борисов.

Лидерът на АБВ отбеляза още, че мониторингът не е паднал, а правосъдният министър Данаил Кирилов не си е подал оставка, както е обещал.

Румен Петков подчерта, че налице са тревожи тенденции във всички области, предмет на Доклада на ЕК и страната ни заема последните места във всички сектори. Това е оценката за управлението през последните 10 години, смята той.

"Липса на публични инвестиции, липса и недостатъчна транспортна инфраструктура, най-висока смъртност в Европа от замърсяване на въздуха, ограничен достъп до здравеопазване и недофинансиране на сектора, все по-нарастващо обедняване и задълбочаване на неравенствата, ограничен достъп до образование и липса на дигитални умения", изтъква Петков.

Брюксел продължава да наблюдава съдебната реформа и борбата с корупцията

Брюксел продължава да наблюдава съдебната реформа и борбата с корупцията

Очаква стабилни резултати и присъди за корупция по високите етажи на властта

Петков коментира, че там, където има реформа, тя е недовършена, а там, където има предприети мерки, те са неефективни и неработещи.

По тази причина от АБВ смятат, че е необходима цялостна дългосрочна програма с конкретни мерки в отделните сектори, ясно разписана във времето и с реалистични финансови разчети.

По отношение на данъчната система според Петков е необходим цялостен анализ и на негова база, сериозни промени.

БСП напомня на Данаил Кирилов да си подаде оставката

БСП напомня на Данаил Кирилов да си подаде оставката

Заради мониторинга на ЕК

Припомняме, че на 20 май стана ясно, че Брюксел продължава да наблюдава съдебната реформа борбата с корупцията у нас.

По този повод от БСП днес припомниха на правосъдния министър Данаил Кирилов, че е обещал да си подаде оставката, ако мониторингът над страната не падне.

В негова защита шефката на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова заяви, че била интерпретацията, че мониторингът не е отпаднал и призова социалистите да четат .