Не съм мислил, че падението в държавата може да стигне дотук. По същество е удар по името на България. Така лидерът на АБВ Румен Петков коментира участието на Петър Илиев в проектосъстава за кабинет, предложен от партия "Има такъв народ" (ИТН). Илиев е номиниран за вътрешен министър и вицепремиер от ИТН.

Такъв типаж е абсурден като участие в правителство, каза Петков. "В последствие от правосъден министър се издигна до кандидат за министър-председател, сега е кандидат за министър на вътрешните работи. Както казва един депутат - зависимостите са такива, че кабинет може да няма, но кандидат Петър Илиев ще има", коментира бившият вътрешен министър от кабинета. 

Петков подчерта, че забележките му към личността на кандидата за вътрешен министър не са лични, тъй като не го познава лично. Но се гордее с това си непознанство.

Пълна ревизия на Държавната петролна компания, искат от АБВ

Пълна ревизия на Държавната петролна компания, искат от АБВ

Румен Петко я определи като цирей за българската икономика

"Г-н Трифонов трябва да види безочието, арогантността, излъчването. Трифонов цял живот е работил с хора и тези неща не би трябвало да бъдат подминати от него. Този цинизъм и арогантстваща наглост не приличат дори на разносвач на пощата в училище, а не на преподавател във висше учебно заведение", коментира Петков интервюто на Илиев.

Той запита дали има конфликт на интереси и чии интереси ще отстоява номинираният вицепремиер - към държавата Барбадос, където има писмен ангажимент или на Р България, която той има претенциите да ръководи.

"Дори да подминем просташката арогантност, вулгаризма, но става дума за българската държава и българската държавност и за това как изглеждаме в очите на българските граждани и на нашите партньори. Почетен консул на друга държава, който писмено е поел ангажимент към друга държава, ние издигаме като министър на вътрешните работи". Какъв обем от специфичната информация в МВР ще бъде предоставена на Барбадос", пита Петков.

Националната петролна компания била поредният холдингов мастодонт

Националната петролна компания била поредният холдингов мастодонт

Пазарът на горивата щял допълнително да се изкриви

От АБВ обявиха, че готвят проектозакон за закриването на Държавната петролна компания, която беше разкрита с промени в Закона за Държавния резерв и военновременните запаси. Предприятието не действа.

Държавата е констатирала некомпетентност на ръководството на Държавната петролна компания, каза Петков.

От отговорите на въпроси към Агенцията за Държавния резерв и военновременните запаси, става ясно, че Държавната петролна компания не е запозната с дейностите по обновяване и съхраняване и не е наясно, че процесът по предаване на всички активи ще е дългосрочен, посочи Петков.

"Агенцията е констатирала абсолютното некадърие и некомпетентност на ръководството на държавното предприятие. На въпрос предприети ли са действия за прехвърляне собствеността на складовете, към днешна дата липсва споразумение, уреждащо реда, условията и сроковете за предаване на базите - 5 месеца след регистриране на Държавната петролна компания процесът не е започнал", заяви Петков.

От Агенцията се безпокоят, че бюджетът, който е изваден от Резерва и е прехвърлен към Държавната петролна компания, отива само за заплати и необосновани харчове и пречи на Резерва да изпълнява своите задължения.

Петков прехвърли вината на кабинета "Борисов-3", защото на 7 януари е получено писмо от Министерство на енергетиката с приложено уведомление от ЕК, с което Агенцията за Държавния резерв и военновременните запаси е уведомена, че е предприета процедура спрямо България за нарушения на задълженията, свързани със съхраняване на нефт, нефтопродукти и военновременните запаси. От февруари България поддържа запаси, обезпечаващи 77 вместо 90 дни, а 6 от недостигащите дни са по вина на Държавния резерв .

Петков настоя да бъдат направени законови промени, за да може държавата да санкционира ефективно нарушители по Закона за Държавния резерв и Закона за съхраняване на нефтопродукти. На въпрос към "Инсаойл" за периода от 2012 до 2021 г. формирала ли е запас за извънредни ситуации по Закона за нефта и спазила ли е разпорежданията на държавната агенция, отговорът е категоричен, че тя не е създавала запас за извънредни ситуации, поради това, че след издаване на разпорежданията, те са били обжалвани в съда, каза още председателят на АБВ.

"Процедурата е такава, че разпореждането от страна на Агенцията за Държавния резерв и военновременните запаси към вносителката е 1 година, а "Инсаойл" са обжалвали всичките 10 разпореждания на Агенцията, съдът е бавил произнасянията си и "Инсаойл" не са платили една стотинка.

Според Петков годишно са си спестявали по 40 млн. лв. Този тип поведение на "Инсаойл" дава основание европейските институции да гарантират, че имаме още 7 дни в този 90-дневен период, които са необезпечени с резерв. Заради такъв тип действия ние ще платим санкцията, която ще ни наложат европейските институции.

Председателят на АБВ поиска държавата да може да санкционира ефективно такива нарушители. Ако до "Инсаойл" се наредят всички останали вносители на нефт, ще стане категорично неизпълнение на директивите на Европа. Това са корупционни практики, които са направени от Борисов и мнозинството на ГЕРБ, точно за да обслужват такъв тип поведение. Съдът, понеже знае, че е едногодишен периодът на действие на разпореждането на Агенцията за Държавния резерв и военновременните запаси, се произнася година и 3 месеца след това, каза Петков.

Междувременно от АБВ отново изтъкнаха, че искат проектът АЕЦ "Белене" да не бъде унищожаван.